„Bombă biologică” de şase tone, dezamorsată pe litoral

Publicat de Bogdan Comșa, 18 august 2015, 20:26
În perioada 10 – 16 august, în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2015”, medici veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, împreună cu medicii veterinari detaşaţi, au desfăşurat activităţi de control în 209 de unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.
Controalele au vizat 81 de restaurante, 22 de unităţi tip fast-food, 9 braserii, 18 unităţi de tip bufet, 3 pizzerii, 8 baruri, 2 beach baruri, 2 pensiuni, 34 de magazine alimentare, 4 rulote fast food, 11 laboratoare de cofetărie/patiserie, 4 cofetării/patiserii, 9 cantine, 2 tonete de îngheţată, unităţi localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.
În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea, depozitarea şi comercializarea în condiţii necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a acestora, precum şi comercializarea produselor alimentare neconforme sau în spaţii neaprobate/neigienizate sanitar veterinar.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.400 de lei.
Au fost confiscate şi retrase de la vânzare următoarele produse alimentare, care puteau pune în pericol sănătatea celor care le-ar fi consumat: carne şi produse din carne – 3.934 kg, lapte şi produse lactate – 1.253 kg, peşte şi produse din peşte – 968 kg, ouă – 82 kg. Valoarea acestora este în cuantum de 41.933 lei.
Cetăţenii pot sesiza orice abatere pe care o constată la dispeceratul CALL CENTER, la numărul 0800 826 787 şi la numărul de telefon 0769 054 207 pus la dispoziţie de DSVSA Constanţa.