Alo, pompierii? Chemați repede gunoierii!

Publicat de Bogdan Comșa, 5 august 2015, 13:02 / actualizat: 5 august 2015, 14:12
Pompierii militari de la ISU Dobrogea ar merita să primească o distincție specială din partea firmei locale de salubrizare.
Ba chiar şi un bonus în bani, calculat ca procent din suma considerabilă pe care Polaris o va câştiga, credem, din colectarea şi neutralizarea tonelor de gunoaie salvate marți seara de pompierii constănțeni dintr-un apartament în flăcări.
Încă de la început, intervenția la blocul T2 de pe bulevardul Tomis (zona Mega Image), se anunța a fi una ieşită din rutină.
După cum v-am informat, proprietarul unui apartament situat la parter refuza, din motive neclare, să le deschidă pompierilor, deşi din casă ieşeau vălătuci groşi de fum, iar pe la ferestrele începuseră să danseze limbi de foc portocalii.
În scurt timp, însă, la venirea poliţiştilor Secţiei 2, bărbatul, în vârstă de aproximativ 60 de ani, s-a lăsat înduplecat să deschidă, salvând de topoarele pompierilor o uşă din lemn masiv, aşa cum rar mai vezi la intrarea în apartamente.
Surse din Poliţie ne-au declarat că bărbatul ar putea avea probleme psihice (idee susţinută şi de unii vecini) şi a primit un avertisment, dublat de recomandarea de a face ordine în casă, aşa cum impun normele de convieţuire socială. Ce ar însemna curăţenie în casa respectivă, veţi vedea imediat.
Între timp, cele două echipe de intervenţie au tăiat grilajul ferestrelor, au scos uşa din balamale şi au inundat apartamentul cu spumă şi apă. Focul a fost stins în cam două ore şi nimeni nu a fost rănit.
Primele indicii arată că totul a pornit de la un scurt-circuit cauzat de o instalaţie electrică improvizată în bucătărie.
Pompierii militari ne-au declarat că, de data aceasta, apartamentele vecine nu au fost în pericol, datorită faptului că au reuşit să localizeze şi să izoleze rapid focarul.
Zona a fost cuprinsă de şiroaie de apă şi de un iz acru şi înţepător, de la focul de-abia stins.
De ce a fost nevoie să se intervină pe ferestre şi nu au intrat normal în locuinţă? Pentru că, probabil, pompierii nu au reuşit să găsească la timp galeriile de cârtiţă săpate de proprietar prin gunoaiele care ajungeau până aproape de tavan în mai toate încăperile.
Altă modalitate de deplasare nu credem că ar fi fost fezabilă, pentru că, la peste 60 de ani şi la condiţia fizică pe care o demonstra, proprietarul n-avea, în mod, cert, agilitatea unei capre negre, o condiţie sine qua non pentru mişcarea pe ţancurile de deşeuri.
Cartoane, saci plini cu cine-ştie-ce, pungi, nimicuri, haine de-a valma, încălţăminte, dar şi gunoaie de tot felul se înghesuiau până la etajul unu şi făceau din locuinţa bătrânului un exemplu de manual de „compulsive hoarding”.
Termenul în limba engleză denumeşte un tip de tulburare comportamentală care îi face pe suferinzi să nu se poată despărţi de nici un obiect pe care l-au deţinut vreodată şi să continue să acumuleze în neştire tot felul de lucruri inutile.
Rezultatul se vede în imaginile de mai jos.
Ineditul întămplării ascunde, însă, o dramă care ar trebui să ajungă cel puțin în atenția instituțiilor de protecție socială, întrucât este limpede că bătrânul nu se poate îngriji singur cum trebuie şi că, în plus, poate reprezenta un pericol atât pentru sine, cât şi pentru vecini.