Regina Elisabeta nu este Regina Maria şi… viceversa!

Publicat de , 16 iulie 2015, 16:23
Cunoaşterea istoriei locului în care trăieşte este o datorie de onoare pentru fiecare cetăţean al unei aşezări, indiferent de dimensiunea acesteia. În cazul în care adevărurile au fost ascunse perioade lungi de timp, obligaţia de a reconstitui momentele şi monumentele importante care duc la definirea personalităţii unei localităţi revine oamenilor de cultură, autorităţilor, în special.
Trecutul Constanţei este încărcat de o aură magică. De la vestigiile arheologice la construcţiile Secolului al XX-lea, de la anticul şarpe Glycon, la creaţiile lui Oscar Han, trecătorul are ce să admire.
De ceva vreme centrul vechi al Constanţei şi zona peninsulară prind contur. Ascunsă zeci de ani privirilor, statuia Reginei Elisabeta a României, cu o nimfă cu harpă aşezată la picioarele ei, a fost repusă recent pe soclu spre admiraţia trecătorilor de pe faleza Cazinoului din Constanţa. Grupul statuar, realizat de sculptorul dobrogean Ion Jalea (1887-1983), a fost dezvelit pe 15 august 1937, cu prilejul ceremoniilor organizate de Ziua Marinei. Statuia a rămas pe soclu până în anul 1948, când a fost dată jos şi aruncată în diverse locuri, pentru că era un simbol monarhic, găsind în cele din urmă adăpost în subsolul Muzeului Jalea. Acum, regina poetă Carmen Sylva priveşte din nou liniştită marea care i-a fost atât de dragă.
Un panou instalat de autorităţi pe faleza constănţeană dirijează trecătorul spre cele mai interesante obiective din zonă.
Până aici toate bune… Numai că, trecătorul avizat are o mare nedumerire… Pe panoul respectiv statuia este menţionată ca reprezentând-o pe… Regina Maria!
Este adevărat că şi personalitatea acestei mari regine a ţării ar trebui să fie menţionată, mai ales în zona obiectivelor turistice de care se leagă numele ei, de exemplu palatul regal din Mamaia, dar cei care se ocupă de informarea stradală ar trebui să fie mai atenţi. Regina Elisabeta nu e regina Maria şi, vorba lui nenea Iancu… viceversa!
Şi dacă vor reacţiona în urma articolului nostru, modificând pe panou datele, poate că adaugă şi o scurtă poveste a peripeţiilor acestei statui. Nu de alta, dar constănţenii merită să ştie adevărul.