Un proiect de artă fotografică – „Zebil de Dobrogea”

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 iunie 2015, 19:00 / actualizat: 29 iunie 2015, 20:10
Proiectul „Zebil de Dobrogea” a prins formă din dorința de a promova, susține și fotografia tradițiile din zona dobrogeană a României.
Mixul de culturi și peisaje, mult prea puțin apreciate în aceste vremuri, au reprezentat la rândul lor un alt imbold al inițierii acestui proiect – susțin autorii proiectului.
Dobrogea a fost aleasă deoarece are multe de oferit, ca imagine și tradiții, fiind un teritoriu locuit încă din cele mai vechi timpuri. În cadrul proiectului vor fi observate și descrise diverse influențe ale coloniilor ce au ocupat această zonă de-a lungul secolelor, influențe oglindite în tradiții, culturi și locuri.
Referitor la semnificația cuvântului „zebil”, se poate spune că este un regionalism cu proveniență din limbă turcă și poate fi tradus ca „drum drept”.
Misiunea proiectului “Zebil de Dobrogea” este aceea de a încuraja travel-trekking-ul, conservarea tradiției, respectarea naturii și schimbarea percepției asupra Dobrogei – și anume că această zonă nu înseamnă doar plajă și Marea Neagră.
Grupul motor al proiectului este format din: Marcu Alexandru – lider de proiect, Anca Dragoș, Sava Octavian Andrei, Lisandra Lungu, Stroi Roxana Laura și Luca Ovidiu.
Pe parcursul anului 2015, organizatorii acestui proiect își propun să organizeze patru vernisaje de expoziție fotografică prin care să crească popularitatea zonelor rurale dobrogene.