Mini-vacanțe în locurile binecuvântate de Dumnezeu, din Dobrogea

Publicat de Carmen Secuiu, 28 iunie 2015, 16:19 / actualizat: 29 iunie 2015, 7:21
În Dobrogea, în ultimii ani s-au construit multe lăcaşuri de cult, care se înscriu într-un circuit mai larg, pentru pelerinii care vizitează zona.
Locuri binecuvântate, mănăstirile sunt sufletul turismului ecumenic din Dobrogea, iar pelerinajul monahal și cultul moaştelor reprezintă forme de primenire sufletească, pentru cei ce caută a se reculege.
Bisericile din Dobrogea sunt de rit ortodox, catolic, greco-catolic sau ruso-lipovenesc, iar triunghiul mănăstirilor, Celic-Dere, Saon şi Cocoşu se înscrie într-un traseu mai vechi cu un peisaj deosebit.
Tulcea și Clujul sunt județele cu cele mai multe biserici.
În Tulcea, în schimb sunt și multe geamii şi moschee.
Geamia Azzizie este una dintre cele mai mari geamii construite în Dobrogea de sultanul Abdul Azzizie în anul 1863, iar la Babadag există o moschee reprezentativă, moscheea Gazi Ali Paşa, construită de sultanul Mehmet al treilea în anul 1610.
Un alt așezământ sfânt care a luat ființă sub stăpânirea otomană în anul 1846 este Mănăstirea Saon.
Alte exemple de frumuseţe impresionantă și peisaje care contribuie la relaxare şi bucurie sufletească sunt mănăstirea situată în Delta Dunării, amplasată pe grindul Stipoc, în apropiere de Chilia sau Mănăstirea Buna Vestire, unde se poate ajunge cu barca de la Sulina, apoi cu mașina.
Pe turiștii pe care i-am întâlnit în pelerinaj spun că vor reveni cât de curând, în aceste locuri.
Cel mai important fapt este că, în aceste locuri, pe cazare și masă măicuțele ori călugării nu-ți cer bani, iar dacă mai dai și o mână de ajutor la treburile mănăstirii poți avea o mini-vacanță gratis.
Vacanță plăcută, cu mult spor în toate cele de folos!
carmensecuiu@radioconstanta.ro