Istoria iese la lumină. Descoperire arheologică la Mangalia

Publicat de Bogdan Comșa, 18 iunie 2015, 16:46
Arheologii din Mangalia au făcut recent o serie de descoperiri extrem de importante în zona de vest a Mangaliei, pe strada Oituz.
Terenul unde au fost făcute descoperirile se întinde pe o suprafata de cca 2.500 mp si a fost cercetat de prof. dr. Constantin Preda începând cu anul 1961.
Cercetările efectuate de acesta au condus la identificarea mai multor complexe funerare datate între secolele II-VI după Hristos.
Sistematizarea zonei, efectuată în anii ’80, perioada în care au fost construite blocurile de locuit de pe strada Oituz, a determinat identificarea mai multor complexe funerare, cercetate de prof. Vasile Georgescu.
În anul 1992, profesorul Mihai Ionescu a demarat o cercetare de salvare, care a dus la identificarea a 16 complexe funerare datate în epoca romano-bizantină.
Unele dintre aceste morminte au fost construite din fragmente arhitectonice care au apartinut unui templu elenistic: friză dorică sincopată si caseton.
Ca un element inedit, în anul 1986 s-au descoperit si alte fragmente din acelasi templu, în altă zonă, piesele respective fiind restaurate si expuse în prezent în incinta Muzeului de Arheologie, cele recent descoperite venind în completare.
Astfel, cutia din piatra a unuia dintre morminte avea bucăti din aceste frize de templu, folosite ca si capac. Mormântul adăpostea trei schelete, dintre care două de adult si unul de copil.
Pe lângă oseminte, în zona mormintelor s-au găsit fragmente de opaiţe, monede de bronz constantiniene, fragmente ceramice, diverse bijuterii si mărgele de sticlă. Cercetările efectuate cu această ocazie completează informatiile cu privire la felul în care arătau cimitirele callatiene romane târzii din sec. II-VI D. Hr.