(AUDIO) Vorba aceea – Formele cuvântului pancartă

Publicat de Larisa Calistru, 12 iunie 2015, 08:23
Cuvintele „pancardă”,”plancardă” și “plancartă” ilustrează efectele bogate pe care le poate avea contaminația ca încrucișare lexicală: pornindu-se doar de la două elemente cvasisinonime, cuvintele “pancartă” și “placardă” au rezultat trei încrucișări:”pancardă”,”plancardă” și “plancartă”, deci există în limba română cinci variante lexicale care acoperă aproximativ aceeași realitate referențială.
După cum se poate observa din definițiile lor de dicționar,placardă și pancartă sunt cuvinte foarte apropiate din punct de vedere semantic. Placardă este definit ca bucată de carton,de lemn, pe care este scrisă o lozincă, iar pancartă ca “afiș de carton, de pânză,de lemn, etc. Sinonimia aproximativă a celor două cuvinte a dus la încrucișarea acestora, obținându-se forme hibride precum:pancardă, plancardă și plancartă.
Este interesant raportul stilistic stabilit între cele 5 forme(2 corecte și 3 contaminate).Am apelat la motorul de căutare google,iar prima poziție în topul frecvenței o ocupă forma corectă pancartă, cu 1.280.000 deaccesări.Surprinzător, pe locul al doilea se plasează una dintre formele contaminate,și anume pancardă, cu 68.300 deapariții.Poziția a treia este deținută de forma corectă placardă, care figurează de 40.800 de ori.Ultimele două forme, plancartă și plancardă, sunt prezente de 22.100,respectiv 10.800 de ori.Specialiștii ne recomandă totuși,utilizarea formelor placardă și pancartă.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.