II din toate zonele țării, la Muzeul de Artă Populară din Constanța

Publicat de Carmen Secuiu, 7 iunie 2015, 14:29
Întregul sezon estival, la Muzeul de Artă Populară din Constanţa este deschisă expoziţia „Cămaşa românească”.
Expoziția temporară propune o imagine de ansamblu asupra evoluţiei în timp şi spaţiu a acestei piese de costum popular, a materialelor, tehnicilor de broderie şi motivelor decorative, până la ia devenită o modă vestimentară a zilelor noastre.
Peste 30 de ii, vechi de peste un secol, lucrate manual, din toate colţurile ţării: Harghita, Sibiu, Timiş, Teleorman, Tulcea şi Constanţa au fiecare specificul său.
Pentru Transilvania sunt expuse cămăşi cu platcă şi volane din Maramureş şi Oaş, cu variate ornamente pe mânecă şi piept din zona Arad-Bihor, „spăcele” ţesute din pânză groasă, din Munţii Apuseni şi Cluj, rafinate ii „cu ciocănele” din Ţara Făgăraşului şi Mărginimea Sibiului, cămăşi decorate cu vechi motive tradiţionale din zonele Haţeg şi Pădureni-Hunedoara şi cămăşi de nuntă din Banat, brodate cu fir de aur.
Pentru Muntenia, cămăşile reprezentative ale portului tradiţional sunt cele cu altiţă şi râuri pe mânecă, din Muscel, Argeş şi Teleorman, ţesute din pânză fină, brodate cu materiale preţioase – fir metalic auriu şi argintiu, borangic şi mătase, dar şi cele bătrâneşti din zona Buzăului.
Din zona etnografică a Olteniei sunt expuse cămăşi din pânză fină lucrate în puncte mărunte de broderie care conferă compoziţiei un aspect filigranat.
Moldova este reprezentată de zona Bucovinei şi Ţara Vrancei, unde cămăşile cu altiţă şi cele cu mânecă răsucită sunt decorate cu vechi motive tradiţionale: „pomul vieţii”, „steaua”, „frunza stejarului”.
În expoziţie este prezentată şi cămaşa dobrogeană cu platcă pe care apar motive tradiţionale dobrogene: trandafirul şi pasările.
Expoziţia va fi deschisă pe toată perioada sezonului estival.
Adulţii care vor să viziteze expoziţia temporară „Cămaşa Românească” vor plăti 5 lei, iar copiii doi lei şi 50 de bani.
Muzeograful Ioana Tompe spune că aceste ii româneşti fac parte din patrimoniul propriu al Muzeului de Artă Populară din Constanța.
carmensecuiu@radioconstanta.ro