Terapie cu măgăruşi pentru copiii cu dizabilităţi din Cernavodă

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 2 iunie 2015, 11:29
Ziua Copilului a fost specială pentru toţi copiii din Cernavodă. În timp ce sute de micuţi s-au bucurat de program artistic şi o mulţime activităţi distractive în Centrul Civic al Oraşului, copiii cu nevoi speciale de la Centrul de Terapie şi Asistenţă Educaţională Cernavodă au primit o surpriză inedită din partea autorităţilor locale: prima şedinţă de terpie cu ajutorul măgăruşilor blânzi.
Primăria Cernavodă împreună cu Asociaţia Save the Dogs and other Animals, au inaugurat ieri, odată cu Ziua Copilului, programul de onoterapie (prin măgăruşi), la adăpostul Footprints of Joy din dealul Hinog, care se va desfăşura săptămânal în fiecare vineri şi sâmbătă, pentru o perioadă de cinci luni.
De acest tratament cu ajutorul măgăruşilor blânzi, vor beneficia peste 60 de copii cu dizabilităţi din Cernavodă şi din localităţile limitrofe.
Acest tip de terapie a fost implementat prima dată în România, la centre de recuperare din Bucureşti şi Braşov, încă din 2011, prin intermediul aceleiaşi asociaţii Save the Dogs, şi a raportat rezultate excelente în cazul copiilor cu nevoi speciale, fie de natură fizică sau psihică. Şedinţele de terapie se vor desfăşura la Adăpostul de animale de la Hinog, într-o zonă special amenajată pentru copii şi măgăruşi, care vor fi asistaţi de terapeuţi ai Centrului de Terapie şi Asistenţă Educaţională Cernavodă, care au fost şcolarizaţi de specialişti în onoterapie din Bucureşti, contractaţi de către asociaţia Save the Doggs.
Onoterapia acționează în primul rând asupra sănătății afective și psihice a pacientului. În esență, tratamentul constă în a pune în legatură măgărușul, animal cunoscut pentru blândețea, sociabilitatea și empatia sa, cu ființele umane. Copiii se bucură de călărit și de apropierea de animal. Terapia cu măgăruși duce la prelungirea timpului de concentrare al copiilor cu autism, precum și la atragerea lor către agreabila companie, către joc și comunicare.
Şi pentru că specialiştii spun că dragostea unui animal poate crea minuni şi poate vindeca micuţii bolnavi, edilul Gheorghe Hânsă a propus ca preţioasele patrupede să fie sărbătorite odată cu Zilele Oraşului, în luna septembrie, când va fi marcată Ziua Măgăruşului Fericit.