Ascultă Radio România Constanța Live

ORA MESEI: Budincă de vită cu bere şi păstârnac

ORA MESEI: Budincă de vită cu bere şi păstârnac

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 2 iunie 2015, 13:30

Ingrediente
1 ceapă mare, tocată
100g de bacon sau costiţă afumată, fără os, tăiat bucăţele
2 linguri ulei de măsline
500g carne de vită pentru tocăniţă, tăiată cubuleţe
2 linguri de făină
3 rădăcini de păstârnac, tăiate cubuleţe
500ml de bere brună
300ml supă de vită
2 linguri gem de merişoare sau de coacăze roşii
4 fire de cimbru
salată, pentru servit (opţional)

PENTRU ALUAT
unt, pentru uns
300g de făină amestecată cu 2 linguriţe
praf de copt, plus extra făină pentru presărat
2 linguriţe de muştar pudră
140g de seu, fărâmiţat (sau de unt rece, tăiat cubuleţe)

Mod de preparare
1. Se încinge o cratiţă, în care se prăjesc ceapa şi baconul timp de 5 minute, până devin aurii. Se scot cu o spumieră şi se pun deoparte. Se toarnă uleiul, se presară carnea cu făină, apoi se rumeneşte pe toate părţile, la foc mare.
2. Se adaugă păstârnacul, berea, supa, gemul, cimbrul şi ceapa amestecată cu bacon. Se pune capacul şi se lasă la fiert o oră şi jumătate, până se înmoaie carnea.
3. Se unge cu unt un castron termorezistent, cu o capacitate de 1,5 litri. Pentru aluat, se amestecă toate ingredientele cu o jumătate de linguriţă de sare. Se adaugă destulă apă rece (cam 150ml) cât să se obţină o cocă moale. Se ia un sfert şi se pune deoparte. Pe o suprafaţă presărată cu făină se întinde aluatul rămas sub formă de disc, destul de mare cât să acopere suprafaţa castronului.
4. Se tapetează castronul cu aluat (ar trebui să rămână o bordură de 1cm care atârnă) şi se presează pe margini. Se întinde şi restul de aluat sub formă de disc, destul de mare cât să acopere gura castronului.
5. Se toarnă lichidul în care a fiert carnea într-o crăticioară. Se scot firele de cimbru. Cu o lingură, se pune umplutura în formă şi se toarnă deasupra 100ml de lichid (din crăticioară). Se aduc spre interior marginile aluatului şi se ung cu apă. Se aşază deasupra discul de aluat, ca un capac, şi se presează bine pe margini.
6. Se unge cu unt o hârtie de copt, se face un pliu în mijloc şi se aşază (cu partea unsă în jos) peste aluat. Se acoperă cu o bucată de folie de aluminiu (cu un pliu în mijloc) şi se leagă marginile cu sfoară, formând şi o toartă, ca să fie mai uşor de transportat.
7. Se pune un suport sau o formă de decupat biscuiţi din metal pe fundul unei oale adânci, în care încape forma de budincă. Se umple pe jumătate cu apă şi se aduce la punctul de fierbere. Se aşază forma înăuntru, se pune capacul şi se lasă la fiert 2 ore (se mai adaugă apă clocotită pe parcurs, dacă e necesar).
8. Se dă în clocot lichidul în care a fiert carnea şi se lasă pe foc până capătă o consistenţă vâscoasă, de sos. Se ridică forma cu grijă din oală. Se trece un cuţit între marginile formei şi aluat, apoi se răstoarnă budinca. Se serveşte cu sos şi cu salată, dacă îţi place.

Sursa – goodfood.ro

Ilie Bolojan
Actualitate luni, 28 iulie 2025, 20:52

Reforma pensiilor speciale, prezentată marți de prim-ministrul Ilie Bolojan

Prim-ministrul Ilie Bolojan va susține, marți, la Palatul Victoria, o conferință de presă pe tema pensiilor speciale, transmite Biroul de presă...

Reforma pensiilor speciale, prezentată marți de prim-ministrul Ilie Bolojan
Pe 30 iulie, are loc festivitatea de avansare la primul grad pentru absolvenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”
Actualitate luni, 28 iulie 2025, 20:04

Pe 30 iulie, are loc festivitatea de avansare la primul grad pentru absolvenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” organizează miercuri, 30 iulie, la ora 09.00, festivitatea de absolvire a studenților militari și...

Pe 30 iulie, are loc festivitatea de avansare la primul grad pentru absolvenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”
CONSTANȚA: Primăria propune vânzarea unui teren fără utilitate publică în zona Piața Ovidiu
Actualitate luni, 28 iulie 2025, 19:11

CONSTANȚA: Primăria propune vânzarea unui teren fără utilitate publică în zona Piața Ovidiu

Vânzarea terenului în suprafață de 486 mp, situat în Piața Ovidiu nr. 2F, reprezintă o decizie justificată și benefică pentru municipiul...

CONSTANȚA: Primăria propune vânzarea unui teren fără utilitate publică în zona Piața Ovidiu
Echipa României a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Scrima de la Tbilisi
Actualitate luni, 28 iulie 2025, 18:22

Echipa României a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Scrima de la Tbilisi

Sabrerii români au avut o zi de poveste în Georgia. Au învins Rusia, Franța, au fost la un pas de finala mare după un meci excelent tehnic cu...

Echipa României a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Scrima de la Tbilisi
Actualitate luni, 28 iulie 2025, 18:18

Ziua Imnului Național, marcată de Forțele Navale Române, prin ceremonii militare și religioase

Cu prilejul Zilei Imnului Național al României, Forțele Navale Române vor participa marți, 29 iulie, la ceremonii militare și religioase în...

Ziua Imnului Național, marcată de Forțele Navale Române, prin ceremonii militare și religioase
Actualitate luni, 28 iulie 2025, 18:14

TULCEA: Trei persoane au suferit atacuri de panică, în urma unui incendiu izbucnit la un spațiu comercial

În cursul zilei de astăzi, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru stingerea...

TULCEA: Trei persoane au suferit atacuri de panică, în urma unui incendiu izbucnit la un spațiu comercial
Actualitate luni, 28 iulie 2025, 18:09

Tribunalul Brașov: Piedone rămâne sub control judiciar

Tribunalul Brașov a respins, luni, ca neîntemeiată, plângerea depusă de Cristian Popescu Piedone, prin care fostul președinte al ANPC a...

Tribunalul Brașov: Piedone rămâne sub control judiciar
Actualitate luni, 28 iulie 2025, 17:48

Crește tariful anual al rovinietei pentru autoturisme

Începând cu 1 septembrie 2025, intră în vigoare Legea nr. 141/2025, care aduce următoarele modificări privind rovinieta pentru autoturisme:...

Crește tariful anual al rovinietei pentru autoturisme