Lipsa vaccinării vă poate ucide sau schilodi copiii. De ce să NU vă temeţi de vaccin

Publicat de Bogdan Comșa, 1 iunie 2015, 08:00 / actualizat: 1 iunie 2015, 15:14
Din cele mai vechi timpuri au existat încercări de a preveni bolile contagioase cu mortalitate ridicată.
În 1796, savantul englez Edward Jenner pune bazele Imunologiei descoperind primul vaccin împotriva bolii, care a ucis de-a lungul timpului milioane de oameni, eradicarea ei fiind certificată după aproape un secol.
Dacă la început termenul de “vaccinare” definea procesul de inoculare a virusului, Louis Pasteur a propus ca acest termen să fie folosit pentru inocularea oricărei substanţe în scopul prevenirii unei boli. Ce este astăzi vaccinarea aflăm de la Dr. Loti Popescu:
Conform schemei de vaccinare, un bebeluş este imunizat de 5 ori până la vârsta de un an, fiecare vaccin oferind însă, imunitate pentru mai multe boli. Este oare prea mult? Nicidecum, consideră dr. Cristina Mihai, medicul şef al secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Constanţa:
Conform recomandărilor OMS, în ţara noastră în acest moment sunt obligatorii 10 vaccinuri până la vârsta de 14 ani pentru prevenirea a 12 boli contagioase.
Părinţii trebuie să fie conştineţi că lipsa unui vaccin le poate, efectiv, omorî sau schilodi micuţii. Este şi cazul vaccinului antipolio, care, neadministrat, îi face vulnerabili pe copii la îmbolnăvirea de poliomielită, o afecţiune foarte gravă, care atacă sistemul nervos şi poate provoca paralizia unor membre.
În imaginea de mai jos, un bărbat cu piciorul drept atrofiat din cauza poliomielitei.
Sursa foto: Wikipedia