Scrisoare din beci. Radu Mazăre ridică şi el tonul în corul anti-Justiţie
Publicat de Bogdan Comșa, 29 mai 2015, 20:28 / actualizat: 30 mai 2015, 0:54
Aflat în arest preventiv pentru că ar fi primit o şpagă de 9 milioane de euro, fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a trimis, astăzi, presei, un comunicat prin care se declară, încă o dată, victima Justiţiei din România.
Mazăre susţine că, odată ce a renunţat la toate funcţiile publice, nu se mai justifică menţinerea sa în arest preventiv. În plus, fostul primar invocă o expertiză care ar demonstra că nu este vinovat în scandalul retrocedărilor de terenuri din staţiunea Mamaia şi municipiul Constanţa. La acestea, el adaugă și un presupus complot al presei la adresa lui.
Redăm, integral, comunicatul lui Radu Mazăre:
„Comunicat de presă din beci nr.1
În ultimii 10 ani , începând din 2005, „sistemul” m-a acuzat de câte-n luna şi-n stele. De fiecare dată, însă, am avut posibilitatea să vorbesc şi să mă apar. LIBER.
Cel mai bun exemplu este deja celebrul dosar al retrocedărilor, unde sunt acuzat şi judecat din 2008. Când expertiza încuviinţată şi realizată de instanţa de judecată (refuzată de DNA în timpul urmăririi penale) a demonstrat fără echivoc că nu am retrocedat domeniul public al statului, adică principala acuzaţie din dosar, s-a făcut linişte. Şi tot aşa!!
Acum însă, stau la beci de 8 săptămâni, am demisionat din partid şi din funcţia de primar şi am anunţat că nu mai vreau o viaţă politică sau publică.
Nu mai pot fi suspicionat că aş putea influenţă pe cineva. Totuşi, constat că de fiecare dată când trebuie să merg în instanţa pentru a mi se judecă sau rejudeca eliberarea se declanşează „pe surse”, în mod automat, un linşaj mediatic.
La aceste atacuri obscure, din nefericire pentru mine, nu mai pot reacţiona şi spune nimic pentru că sunt „ascuns”. Spre exemplu, acum a apărut o nouă fumigenă: cică eu aş avea o casă în Franţa, la Nice. De fapt, am aflat din documentele citite de avocaţi la dosar că există o casă sau un apartament acolo achiziţionat cândva de o firma a domnului Mihai Craiu, fost director la postul tv Antena 1.
Eu nu am fost niciodată la acel imobil, nu l-am văzut şi nu am ştiu vreodată de existenţa lui. Întrebaţi-l pe domnul Craiu a cui este casa, dacă se cunoaşte cu mine şi dacă eu am vreo legătură cu investiţia domniei sale.
Şi acesta este doar un exemplu. Pentru aşa ceva DNA consideră că eu trebuie să stau închis la beci, nejudecat şi nevinovat, că între timp ei să cerceteze o suspiciune fabuloasă din viaţă unor oameni pe care nici măcar nu-i cunosc.
Consider că este nedrept ce mi se întâmplă şi pot să va spun că aici, în arestul preventiv, sunt mulţi alţi oameni ca mine, care nu înţeleg de ce trebuie să stea la beciuri fără să se poată apară juridic sau că imagine.
Nu cred că acesta este un mod corect de a se face justitite, condamnat aprioric la televizor sau „pe surse” şi înfundat în arest preventiv prin decizii prelungite la infinit, ce induc în mod automat în opinia şi impresia generală o falsă şi certă vinovăţie a celui cercetat. Voi reveni.
Cu mulţumiri,
Radu Mazăre”
Trebuie menţionat că, în dosarul privind terenurile, procurorii DNA susţin că Mazăre a făcut parte dintr-o reţea în care mai erau implicaţi preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicusor Constantinescu, dar şi alte 35 de persoane, acuzate că au păgubit statul cu 114 milioane de euro, prin retrocedarea ilegală a o sută de hectare de teren din Constanţa şi staţiunea Mamaia.
Mecanismul era destul de simplu, spun anchetatorii: persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după ce au aşteptat în van mai mulţi ani, să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile restituite pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea acestora. „În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire”, se arată în rechizitoriu, după cum informează HotNews.ro.
Între terenurile controversate se află cele 2,7 hectare din Mamaia pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre actionarii principali a fost Popa, vărul răposat al primarului Radu Mazăre), terenul în suprafaţă de 8.300 de metri pătraţi, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi unul dintre fraţi), terenul în suprafaţă de 52,4 hectare, situat în Parcul Tăbăcăriei, care nu a fost restituit în natură celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (unde erau acţionari şi administratori apropiaţi ai lui Mazăre), care ar fi plătit pentru drepturile succesorale un preţ de o sută de ori mai mic decât cel real. Acolo a fost construit, ulterior, City Park Mall.
În privinţa relaţiei cu presa, tocmai aceasta a dezvăluit, recent, că Mazăre controla şi manipula informaţiile oferite publicului prin intermediul unui trust local de presă.
Demersul lui Mazăre se alătură unei serii de atacuri la adresa Justiţiei lansată, recent, de mai mulţi parlamentari ai Partidul Liberal Reformator, condus de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Aceştia au solicitat demisia preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, două dintre personajele care se bucură de aprecierea cvasiunanimă a partenerilor din spaţiul euroatlantic pentru rezultatele obţinute în lupta anticorupţie.
Parlamentarii amintiţi şi-au justificat demersul invocând cazul Marianei Rarinca, o femeie achitată de o instanţă de judecată, după ce a stat 6 luni în arest preventiv.
Femeia a ajuns după gratii după ce a fost reclamată de Livia Stanciu că o şantajează. Mariana Rarinca ar fi pretins de la Livia Stanciu o presupusă datorie pe care o avea la ea soţul judecătoarei, decedat, între timp. Femeia ar fi ameninţat-o pe Livia Stanciu că va apela la presă, dacă nu primeşte banii.
DNA a anunţat, vineri după-amiaza, că va face o contestaţie în anulare împotriva achitării Marianei Rarinca. Deocamndată, instanţa de judecată nu a publicat motivarea deciziei.
Parlamentarii conduşi de Tăriceanu i-au trimis o scrisoare şi preşedintelui ţării, căruia i-au mai solicitat, în plus, să sprijine intenția Parlamentului de a modifica legislaţia penală – intenţie, catalogată de specialişti, drept un nou atac la Justiţie, care ar slăbi lupta împotriva corupţiei.
Iohannis le-a răspuns acestora că nu are atribuţiile necesare pentru a le demite pe cele două şi a reiterat că nu este de acord cu modificările amintite la Codul penal şi cel de Procedură penală.
Întregul context este privit, de unii comentatori şi oameni politici, ca o încercare de compromitere a Justiţiei, la care s-a adăugat şi fostul preşedinte Traian Băsescu.