Ziua Europeană a Parcurilor. Constanța și Tulcea, printre orașele cu cel mai puțin spațiu verde pe cap de locuitor

Publicat de Carmen Secuiu, 24 mai 2015, 13:06
24 mai este „Ziua Europeană a Parcurilor”, prin care se doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.
Această zi a fost stabilită în 1998, prin decizia Adunării Generale a Federaţiei Parcurilor Naturale şi Naţionale din Europa şi marchează apariţia primelor parcuri naţionale din Europa la 24 mai 1909, prin decizia autorităţilor din Suedia de a transforma nouă parcuri în parcuri naţionale.
România este membru al Europarc prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa acestei autorităţi sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat.
Sub lozinca “Vrem să respirăm, nu doar să cumpărăm”,luna aceasta, în Constanța, peste 200 de iubitori ai naturii au protestat în faţa mall-ului din Parcul Tăbăcărie, cerând autorităţilor locale stoparea extinderii lucrărilor.
Ecologiştii acuză autorităţile de distrugerea și neîngrijirea spaţiilor verzi, care devin inexistente pe zi ce trece, nu numai în Constanța, ci și în Tulcea.
Constanța deţine una dintre cele mai mici surprafeţe de spaţiu verde pe cap de locuitor, din ţară, de doar 7,98 mp/locuitor.
Deși, în toate cartierele precum și în Mamaia era spațiu verde generos între clădiri, de mai mult timp se construiește și în parcuri.
Printre orașele cu cea mai mică suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor se află și Tulcea cu 4 mp/locuitor.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, media suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor în municipiile din România a scăzut constant, în ultimii ani, deși țara noastră ar fi trebuit să se conformeze până la 1 ianuarie 2010, normei minime europene, de 25 mp/locuitor.
Să ascultăm părerea unora dintre acești locuitori.

carmensecuiu@radioconstanta.ro