ORA MESEI: Cherdele, bunătăţi dobrogene

Publicat de magda.chirana, 24 mai 2015, 13:00
Una din reţetele vechi din Dobrogea de nord care încă se prepară în zona noastră este cea de Cherdele.
Mai simplu spus, este o placintă care, pe vremuri,se prepara în general atunci când se făcea pâine în casă, folosindu-se o parte din aluatul de pâine.
Ingrediente şi metoda de preparare:
Aluatul conţine apă, sare, drojdie şi făină. Se adaugă o cană de apă, se dă un praf de sare, un cubuleţ de drojdie şi se amestecă. Se toarnă făina şi se frământă până se obţine coca. Se lasă aluatul la dospit, acoperit la căldura până creşte.
Umplutura : brânza amestecată cu ou şi cu verdeaţă tocată mărunt (mărar şi foi de ceapă verde). 2 mâini bune de verdeaţă, 1/2 kg de brânză şi 4 ouă.
Din coca dospită se întind foi de lăţimea de aproximativ 10 cm, pe mijlocul acestora se adaugă umplutura, se pliază pe laţime şi se portionează în bucăţi. Se lasă 10-15 minute la crescut si apoi se aseaza pe o tava unsă cu ulei. După aceea, bucăţile se ung cu ulei pe deasupra si se dă tava la cuptorul încins în prealabil. Când aproape s-au copt, se scoate tava din cuptor şi bucăţile se ung pe deasupra cu un amestec de iaurt (sau lapte dulce) cu ouă. 400 g de iaurt şi 3 ouă. Apoi se introduce iar tava la loc în cuptor şi se mai lasă până se rumenesc.
Poftă buna!