Cardurile de sănătate crează, încă, probleme

Publicat de Bogdan Comșa, 24 mai 2015, 15:16
Utilizarea cardurilor de sănătate mai ridică unele probleme, dar acestea sunt legate în principal de blocarea lor, deoarece unii pacienţii uită PIN-ul, după cum susţine medicul Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.
Ea a precizat că probleme creează şi acei pacienţi care, deşi au card, uită să-l ia cu ei la consultaţie:
„Pacienţii care au cardul acasă sau l-au pierdut sau l-au stricat sau l-au rătăcit nu se pot prezenta fără card şi nu pot primi serviciile medicale. Totuşi, de la 1 mai, conform legislaţiei în vigoare, cardul este obligatoriu. Rog pacienţii să nu-l lase acasă, să nu-l piardă, să nu-l deterioreze, pentru că le creează mari probleme”.
Medicul Rodica Tănăsescu a explicat că pacienţii nu trebuie să se îngrijoreze că, în cazul pierderii cardului de sănătate, informaţiile privind starea lor de sănătate ar putea fi furate şi folosite în scopuri frauduloase:
„Acele carduri nu fac decât să valideze serviciile. Nu conţin date care ar putea fi transmise, nu conţin valori materiale, nu conţin nimic. Pe card nu este codul numeric, deci nu se poate şti vârsta acelei persoane sau anul de naştere. Cine nu are card, degeaba ştie PIN-ul, cine are PIN-ul degeaba îl are dacă nu are cardul. Acest card nu e valabil decât pentru a valida serviciile medicale”.