Ce reacţii adverse pot avea vaccinurile?

Publicat de magda.chirana, 24 mai 2015, 10:00 / actualizat: 1 iunie 2015, 15:15
Foarte mulţi părinţi refuză vaccinarea copiilor de teama posibilelor reacţii adverse.
Medicii însă atrag atenţia că o reacţie adversă este un efect cauzat de un vaccin, fără legatură cu scopul primar al vaccinului, acela de a produce imunitate.
Reacţiile adverse la vaccin se împart în trei categorii: locale, sistemice si alergice.
Reacţiile locale sunt în general cel mai putin severe şi cele mai frecvente.
Cel mai des intâlnit tip de reacţii adverse sunt reacţiile locale, cum ar fi durere, edem (umflare) şi roşeaţă la locul înţepăturii. Reacţiile locale pot apărea la aproape 80% din dozele de vaccin, în funcţie de tipul vaccinului. Reacţiile locale sunt cel mai des întâlnite la vaccinurile inactivate, mai ales la acelea care conţin un adjuvant, cum ar fi DTaP (difterie, tetanos, pertussis).
În cazuri rare, efectele locale pot fi foarte exagerate sau severe. Acestea se numesc reacţii de hipersensibilitate. Aceste reacţii se întâlnesc cel mai des la toxina tetanică şi cea difterică.
Reacţiile adverse de tip sistemic includ febră, stare de indispoziţie, mialgii (durere musculară), durere de cap, lipsa apetitului. Aceste simptome sunt obişnuite şi non-specifice; ele pot apărea la persoanele vaccinate şi sunt cauzate de vaccin sau de factori care nu au legatură cu vaccinul, cum ar fi o infecţie virala concomitentă, stres sau consum excesiv de alcool.
Reactiile adverse de tip sistemic pot apărea după administrarea vaccinurilor vii atenuate şi sunt similare unei forme uşoare a bolii naturale.
Al treilea tip de reacţie adversă la vaccin este reacţia alergică severă (anafilactică) care poate fi cauzată chiar de antigenul vaccinului sau de altă componentă a vaccinului.Aceste efecte ale vaccinului
pot pune viaţa în pericol.
Aceste reacţii sunt rare, rata de apariţie fiind de sub 1 la un milion de doze.
Riscul de reacţie alergică poate fi minimizat prin programe de screening bine organizate, efectuate înainte de vaccinare.
Toţi cei implicati in procesul de administrare a vaccinurilor trebuie sa aibă la dispoziţie un protocol de urgenţă şi stocuri de medicamente pentru tratarea anafilaxiei.
Sursa: Centrul National de Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile