Cum reducem braconajul în Delta Dunării? Părerile specialiştilor sunt împărţite

Publicat de Bogdan Comșa, 18 mai 2015, 20:30
Comisariatul Integrat de Control înfiinţat pentru combaterea braconajului piscicol şi cinegetic din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se află în prima săptămână de activitate.
În momentul de faţă, Comisariatul funcţionează cu doar 41 de angajaţi, iar până la sfârşitul acestui an se preconizează suplimentarea posturilor până la 65. Pentru toată Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este prea puţin din punctul de vedere al şefului acestui comisariat, Marius Briţcan.
Marius Briţcan: „Arealul total al Deltei Dunării este 580.000 de hectare. Sunt multe de supravegheat şi de controlat. Noi ne-am făcut nişte socoteli şi am ajuns la concluzia că ar fi ideal dacă am ajunge la un personal de 100 de persoane”.
Chiar dacă înfiinţarea acestui comisariat a fost cerută insistent de pescarii din Deltă pentru a scăpa de cele şapte instituţii cu atribuţii de control, totuşi există şi părerea că nici măcar de acest comisariat nu ar fi nevoie.
Consultantul de mediu Virgil Munteanu, fost guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării: „Niciodată, în nicio Rezervaţie a Biosferei, în nicio zonă naturală nu s-au rezolvat problemele prin coerciţie. Cel mai bine ar fi ca cei de la Administraţia Rezervaţiei să citească acele documente ale convenţiilor internaţionale la care Rezervaţia a aderat şi să vadă care sunt metodele pentru a diminua braconajul şi convingerea populaţiei. Ştiu că sună ca o lozincă, dar nu, ăsta este adevărul, doar aşa se pot diminua practicile ilegale”.