Suspecţii de corupţie NU scapă, cel puţin deocamdată, de arestul preventiv

Publicat de Bogdan Comșa, 28 aprilie 2015, 18:26 / actualizat: 28 aprilie 2015, 19:30
Comisia Juridică a Senatului a aprobat, marţi, modificări ale Codului de Procedură Penală prin care este eliminată încătuşarea persoanelor arestate preventiv şi care nu au comis acte de violenţă.
Tot astăzi, Membrii Comisiei au respins o altă propunere, care le-ar fi permis suspecţilor de fapte de corupţie să scape de arestul preventiv.
Cele două propuneri au fost înaintate de senatorul PSD Şerban Nicolae.
Iniţiativa aprobată, astăzi, face ca cei acuzaţi de fapte de corupţie nu vor mai fi încătuşaţi în momentul reţinerii, decât în cazul în care se opun procedurilor sau încearcă să se sustragă urmăririi penale.
Şerban Nicolae: „Încătuşarea este o măsură excepţională, ea trebuie restricţionată cu câteva excepţii foarte expres şi foarte clar limitate de textul de lege, în sensul în care se încătuşează doar persoanele care sunt cercetate pentru infracţiuni prin acte de violenţă, ceea ce induce o stare de pericol în spaţiul public, care s-au sustras sau care s-au opus măsurii reţinerii sau arestării preventive. În rest, încătuşarea este interzisă.”.
O decizie finală o va lua plenul Camerei Deputaţilor.
Articolul respins, luni, de membrii Comisiei Juridice a Senatului se referea la arestul sever, măsură care ar fi fost introdusă în locul arestului preventiv, ca alternativă la măsură arestul la domiciliu.
În urmă acestei modificări, actele de corupţie erau scoase, alături de alte acte non-violente, din categoria arestului sever, ceea ce ar fi însemnat că nu ar mai fi putut fi arestaţi preventiv cei acuzaţi de corupţie.
Măsura arestului preventiv este instituită de lege ca o precuaţie, astfel încât suspecţii să nu poată împiedica munca procurorilor, influeţând martorii sau distrugând probele, aşa cum acuză DNA că a procedat Dan Şova.
Dacă propunerea lui Şerban Nicolae era aceeptată, lupta anticorupţie ar fi fost îngreunată foarte mult.
Şerban Nicolae este de profesie avocat şi l-a apărat pe fostul senator social-democrat Cătălin Voicu (în stânga imaginii de mai sus), cel înregistrat de autorităţi discutând cu parlamentarul constănţean Alexandru Mazăre despre intenţia lui de a subjuga Justiţia, dacă era numit ministru de Interne.
Intenţia de a modifica Codul Penal în aceeaşi direcţie a fost manifestată de un al senator PSD, Georgică Severin. Acesta declara pe 20 martie, la Consiliul Naţional al partidului, că Parlamentul a greşit asumându-şi Codul Penal gândit pe vremea fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu-şi le-a cerut colegilor jurişti din partid să prezinte propuneri de modificare a acestuia si a Codului de Procedură Penală, „fara jenă că vor ţipa unele ambasade”.