Ce reprezintă Ziua Mondială a Cărții și Ziua Bibliotecarului în România pentru cititorii de la malul Mării Negre

Publicat de Carmen Secuiu, 24 aprilie 2015, 00:46
Într-o carte se găsesc mii de povești, din care sigur ai ce învăța, câtuși de puțin, spun unii dintre locuitorii de la malul mării.
Ce au descoperit constănțenii între copertele cărților preferate, aflăm din următorul vox realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții și Ziua Bibliotecarului în România.
De Sfântul Gheorghe, peste 100 de ţări din întreaga lume, celebrează Ziua Internaţională a Cărţii și a Drepturilor de Autor. De asemenea, din anul 1999, Asociația Națională a Bibliotecarilor și a Bibliotecilor Publice, considerând că lectura și cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor și a bibliotecarilor, completează Ziua Internațională a Cărții, din 23 aprilie, cu Ziua Bibliotecarului din România.
Biblioteca a fost permanent considerată laboratorul cunoașterii, spațiul interdisciplinaritãții, al științei universale. Declararea Zilei Bibliotecarului în România adaugă o valență de prestigiu unei profesii de importanțã deosebitã pentru cultura noastră și înseamnă recunoașterea publică a valorii spirituale a unei instituții care contribuie fundamental la conturarea identității poporului român.
Ziua Cărții promovează lectura publică, industria editorială şi protecţia proprietăţii intelectuale. Ziua Cărţii şi a Drepturilor de Autor a fost instituită pe data de 23 aprilie, la iniţiativa UNESCO, în anul 1995. 23 Aprilie este o zi simbolică pentru literatura universală, întrucât, la această dată s-au stins din viaţă celebrii scriitori William Shakespeare şi Miguel de Cervantes Saavedra.
Această dată importantă din calendarul evenimentelor mondiale are legătură și cu o altă dată din calendarul creştin, Ziua Sfântului Gheorghe şi a patronului catalan, Sfântul Jordi. În tradiţia, practicată în Catalonia, pe 23 aprilie, bărbații dăruiau femeilor trandafiri roșii, iar femeile le ofereau acestora, la rândul lor, câte o carte. Ideea s-a extins în librăriile din întreaga Spanie, care, în Ziua Sfântului Gheorghe au început să ofere câte o floare, pentru fiecare carte vândută. Și la noi, librăriile oferă discounturi iubitorilor de carte, se organizează Maratonul de citit, în București, cu scopul de a ajuta bibliotecile din zonele rurale. Astfel, încât fiecare participant la maraton poate dărui, o carte, cuiva, care are nevoie de ea.
carmensecuiu@radioconstanta.ro