Ai crescut în România…

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 aprilie 2015, 21:00
Matador, un portal internațional de călătorii și lifestyle, a întocmit o listă cu trăsături specifice ale românilor, de la preferințele culinare până la obiceiurile autohtone.
Dacă recunoști o Dacia veche de la kilometri, ești imun la țuică și peștele prăjit nu are niciun gust fără mujdei, înseamnă că ai crescut în România.
Iată ce scrie portalul Matador:
1. Ești programat genetic să recunoști o Dacia 1300 de la kilometri distanță. În Franța, producția acestui model, sub numele de Renault 12, a început în anul 1969 și s-a încheiat în 1980. Totuși, în România a apărut mai târziu sub numele de Dacia 1300, care, timp de decenii, era cam singura mașină pe care o puteai vedea pe străzi. Astfel, este parcă în ADN-ul românilor să o recunoască imediat.
2. Slănina de porc cu ceapă sună ca un mic dejun sănătos și delicios.
3. Ai o relație de iubire-ură cu Ziua Națională. Aceasta este o zi importantă, plină de ceremonii, în care mulți dintre români primesc o zi liberă de la stat, ceea ce n-ar putea fi decât un motiv de distracție, dacă nu s-ar sărbători pe 1 decembrie, în cel mai mohorât și friguros anotimp.
4. Dracula nu este un vampir pentru tine, este un erou național. Ai învățat despre Contele Dracula la ora de istorie, nu la română, și nu era deloc Dracula, ci Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești, nu al Transilvaniei. Și, cel mai important, era un om bun, care luptă pentru justiție în maniera sa medivala.
5. Ai devenit imun la țuică. Băutura tradițională poate avea chiar și o tărie de peste 60 de grade, dar tot nu te impresionează. Ai băut-o și înainte de 9 dimineața și ai supraviețuit. Îți vine să râzi de străinii pe care îi ia amețeala după o gură.
6. Peștele prăjit nu are niciun gust fără mujdei.
7. Vorbești trei sau patru limbi străine la nivel conversațional.
Ai învățat engleza și franceza (sau germana) la școală, ai prins ceva italiană din desene animate și spaniolă din melodii și telenovele. Poți purta liniștit o conversație în toate patru.
8. Mănânci supă la prânz, la primul fel, nu atunci când ești bolnav.
9. Îți vine să pleci din țară în fiecare decembrie din cauza colindelor. Vrei să scapi de avalanșa de colinde de Crăciun cântate de un anumit bărbat de vârstă mijlocie, cu păr blond și început de chelie. Numele său nu trebuie menționat. Dacă ai crescut în România, știi de ce.
10. Nunta nu-i nuntă fără sarmale cu smântână.
11. Nu știi să cânți la niciun instrument muzical, dar știi o grămadă de glume.
La petreceri, tu și prietenii tăi puteți spune poante după poante minute în șir, în timp ce pe chitara din colțul camerei se pune praful.
12. Ești într-o frenezie a cumpărăturilor în fiecare an din februarie până pe 8 martie. Valentine’s Day nu este sfârșitul, ci doar începutul. Urmează 1 Martie, când cumperi vreo 20 de mărtișoare, și 8 Martie, când le faci cadouri mamei, surorii și altor persoane importante.
Sursa – stiri.tvr.ro