De ce fug copiii din orfelinate

Publicat de Bogdan Comșa, 17 aprilie 2015, 17:44
În primul trimestru al anului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi a fost sesizat cu privire la 21 de cazuri de plecări voluntare din centrele de plasament ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi.
În toate aceste situaţii, poliţiştii au demarat verificări în urma cărora minorii au fost găsiţi şi au fost reinternaţi în instituţiile de ocrotire.
În cele mai multe situaţii, printre cauzele identificate de poliţişti sau invocate de copii, minorii respectivi nu au primit din partea educatorilor bilete de voie pentru părăsirea centrului sau nu au respectat programul de voie stabilit, fie au fost implicaţi în diverse activităţi în anturajul din afara instituţiilor de plasament.
Nu au fost semnalate cazuri privind abuzuri la care să fi fost supuşi minorii în unităţile de ocrotire din judeţul Călăraşi, precizează reprezentanţii IPJ Călăraşi.
În acest context, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi a organizat, în această săptămână, o întâlnire cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi, ai centrelor de plasament Făurei, SERA, Sfânta Maria, Sfântul Ştefan Perişoru, toate din judeţul Călăraşi.
Tema discuţiilor a fost identificarea unor măsuri eficiente pentru creşterea siguranţei copiilor instituţionalizaţi şi reducerea numărului plecărilor voluntare din centrele de plasament.
Poliţiştii au prezentat o situaţie privind cazurile de dispariţii de minori din centre, în primele 3 luni ale anului 2015, subliniindu-se importanţa respectării obligaţiilor de supraveghere a minorilor, de cooptarea a lor în activităţi extraşcolare diverse, care să conducă la reducerea riscului de a fi tentaţi să părăsească instituţiile de plasament, fără acordul educatorilor.
Conducerea DGASPC şi-a manifestat disponibilitatea de a continua seria acţiunilor comune desfăşurate cu poliţiştii pentru a le explica minorilor care sunt riscurile plecării voluntare de la
locurile unde primesc educaţia necesară formării lor ca persoane adulte, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Călăraşi.