Occidentul reacţionează, după ce Senatul l-a scăpat pe Dan Şova de arest

Publicat de Bogdan Comșa, 25 martie 2015, 16:21 / actualizat: 25 martie 2015, 23:20
Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti a reacţionat, astăzi, pe pagina sa oficială de Facebook, faţă de rezultatul votului de miercuri, din Parlamentul României, legat de cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatiorului PSD Dan Şova, acuzat de mai multe fapte de corupţie.
Vă reamintim că Senatul a respins cererea DNA, astfel că Şova se alătură unui şir consistent de parlamentari suspectaţi de corupţie, care, ori scapă de urmărirea penală, pentru faptele comise când erau miniştri, ori nu pot fi arestaţi preventiv, aşa cum cer procurorii DNA, în interesul bunului mers al anchetei.
Pe de altă parte, aceiaşi parlamentari, prin votul lor, i-au trimis rapid după gratii pe alţi senatori sau deputaţi, luaţi în vizor de procurorii anticorupţie. Elena Udrea este un caz emblematic, în acest sens.
Mai mult, chiar miercuri, în aceeaşi zi, Parlamentul a acceptat solicitările DNA pentru fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov!
Un moment aparte a fost consemnat imediat după alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului trecut, când parlamentarii au aprobat pe bandă rulantă toate cererile DNA, inclusiv unele respinse, anterior. Comentatorii politici au apreciat că a fost vorba de un sentiment de panică în rândul aleşilor, care, însă, s-a estompat, rapid, iar Parlamentul a revenit la vechile practici de a bloca mersul justiţiei.
Amintim, aici, refuzul Parlamentului în cazurile Varujan Vosganian – PNL şi Laszlo Borbely – UDMR.
Imediat după astfel de episoade, responsabilii partidelor în cauză îşi exprimă formal regretul , însă realitatea rămâne una certă – între vorbe şi fapte este o distanţă enormă, iar Parlamentul încă reprezintă un obstacol în calea înfăptuirii Justiţiei, prin astfel de practici.
În acest context, ambasada britanică aminteşte îngrijorările din raportul MCV legate de faptul că cererile DNA au fost, în parte, respinse de Parlament.
Pe de altă parte, Ambasada Statelor Unite apreciază, fără să comenteze nici un caz individual, că trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupţie deoarece reducerea acesteia este vitală pentru dezvoltarea şi securitatea României.
Şi Ambasada Olandei la Bucuresti anunţă,la rândul său, că urmăreşte cu îngrijorare şi surprindere evoluţiile legate de ridicarea de imunităţi şi speră că Romania şi instituţiile sale să urmeze şi să ia în considerare toate recomandările rapoartelor MCV. Reamintim, aici, că ambasadorul olandez la Bucureşti a anunţat că ţara sa se opune în continuare aderării României la Spaţiul Schengen, inclusiv din cauza neregulilor din Justiţie.
Redăm integral comunicatul Ambasadei Marii Britanii:
„Poziţia Ambasadei britanice dupa votul de astăzi, din Senat, privind imunitatea parlamentară: Ambasada britanică monitorizează evoluțiile din domeniul Justiției, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce privește imunitatea parlamentară.
Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) notează faptul că România a devenit mai eficientă în lupta împotriva corupției la nivel înalt.
Documentul remarcă totodată, cu îngrijorare, că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunității unor parlamentari, pentru a permite începerea unor investigații și aplicarea măsurilor de arest preventiv.
Apreciem rolul pozitiv al DNA în lupta împotriva corupției și sprijinim eforturile sale constante în această direcție. Organismele judiciare ale României, cum ar fi DNA, pun bazele unui principiu fundamental și anume că nimeni nu este mai presus de lege.
Suntem total de acord cu acest principiu”.