Ascultă Radio România Constanța Live

În prag de Paşte: Scurt tratat despre ou

În prag de Paşte: Scurt tratat despre ou

Publicat de Bogdan Comșa, 21 martie 2015, 16:25

Oul a fost considerat încă din Antichitate un aliment valoros. Învătaţi precum Pitagora au considerat chiar consumul ouălor drept germene al unei noi vieţi. Alţi filosofi au comparat oul cu cele patru elemente: coaja simbolizează pământul, bula de aer din ou – aerul, albuşul – apa şi gălbenuşul – focul.

1

La multe popoare, oul era adus drept ofrandă la sărbătorile religioase. La fel şi ouăle pictate sau vopsite. Acestea se întâlnesc în vechile culturi ale chinezilor, egiptenilor şi persilor, care numeau sărbătorirea anului nou la ei, primăvara, “festivitatea ouălor roşii”. Cultura creştină de mai târziu a adus ouăle roşii de Paşte.

2

Dar cum se formează, concret, un ou?

După cum ştiaţi sau poate nu, o găină este capabilă să producă sute de ouă în decurs de un an (circa 250) fără ca prezenţa unui cocoş să fie necesară. Prezenţa falnicului moţat este necesară doar pentru fecundarea ouălor. Găinuşele ar putea deci oua liniştite o viaţă întreagă, dar uneori simt nevoia să clocească, aşadar este nevoie de ouă fertilizate. Pentru ca instinctul lor de cloci să nu fie stimulat trebuie să avem grijă să luăm rapid ouăle din cuibar.

3

Un lucru mai puţin ştiut este că găinile nu pot face ouă în absenţa unui factor esenţial: lumina. Se pare că în ochii păsărilor există o glandă fotoreceptoare care, în momentul în care este expusă la lumină suficientă, determină producţia unui hormon care la rândul lui influenţează producţia de ovule. Din acest motiv, în lunile de iarnă adunăm mai puţine ouă din cuibar sau chiar deloc, pentru că intensitatea luminii scade şi odată cu ea şi producţia de hormon. Pentru că hrana proaspătă şi verdeţurile lipsesc şi ele, păsările îşi păstrează astfel rezervele de energie. Din fericire pentru noi, lumina artificială funcţionează la fel de eficient, iar găinile din crescătorii reuşesc să producă ouă cu regularitate, indiferent de anotimp.

Un ou se formează în decurs de 24-26 de ore în interiorul păsării. În timp ce la mamifere exista două ovare, păsările au numai unul complet format în partea stângă. Atrofierea organului drept se explică prin faptul că în anumite situaţii, dacă s-ar forma doua ouă, acestea s-ar ciocni unul de altul şi s-ar sparge. Astfel, mama natură a ştiut, încă o dată, să aranjeze cel mai bine lucrurile.

Mai multe mii de ovule se află în ovarul unei găini sănătoase. Dintr-un strat celular în forma de bilă se formează foliculii care seamană cu un strugure cu tijă, fixat în ovar. La început, un ovul formează gălbenuşul.

Atunci când are loc ovulaţia, foliculul se rupe, iar gălbenuşul este trimis în oviduct. Până să ajungă în uter, gălbenuşul se acoperă cu un strat de albumină (albuşul).

Coaja, care conţine foarte mult carbonat de calciu, se formează în interiorul uterului. Glandele uterului secretă o substanţă calcaroasă care învăluie oul gata dezvoltat, se întăreşte şi formeaza, astfel, coaja.

După ce coaja a acoperit oul, acesta este expulzat prin acelaşi orificiu (cloacă) prin care găina elimină şi fecalele. Da, se pare că asta e traseul alimentului pe care-l savurăm la fiecare mic dejun.

4

La circa 30 de minute după ce a fost eliminat oul format, procesul reîncepe. La găinile mai tinere, acest proces e uneori perturbat de producţia hormonală încă haotică şi atunci apar cazuri în care un ou va avea două gălbenuşuri sau va conţine chiar un alt ou întreg. Şi asta pentru că în timpul formării unui ou, un al doilea ovul poate fi eliminat mai rapid şi cele două ouă se vor acoperi cu aceeaşi coajă. Mai exista şi ouă fără gălbenuş. Pentru această anomalie poate fi răspunzătoare o iritaţie nervoasă a glandelor pereţilor trompelor, ele producând ouă limpezi, în prezenţa unui fals stimul.

Nuanţele de alb şi de galben ale albuşului, respectiv gălbenuşului de ou variază în funcţie de cât de proaspăt este acesta. Un albuş tulbure indică faptul că oul este foarte proaspăt, unul mai transparent arată deja o anumită vechime, iar albuşul cu nuanţe de roz indică faptul ca oul s-a stricat şi că nu mai trebuie consumat. Albuşul de ou are în componenţă niacină (vitamina B3), riboflavină (vitamina B2), clor, magneziu, potasiu, sodiu şi sulf. De fapt, conţine circa 57% din proteinele dintr-un ou. Culoarea gălbenuşului de ou este determinată de hrana pe care o primeşte găina. Cu cât sunt mai galbene sau portocalii vegetalele sau grăunţele pe care aceasta le mănâncă cu atât mai colorat va fi gălbenuşul.

rador.ro, todayifoundout.com, studentie.ro, gainibrahma.wordpress.com

sosoaca - foto - Catalina Radu
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 17:31

Europarlamentarul Diana Iovanovici Șoșoacă a petrecut 1 Mai la Neptun

Președintele SOS România, europarlamentarul Diana Iovanovici Șoșoacă a petrecut 1 Mai la Neptun, împreună cu membrii formațiunii pe care o...

Europarlamentarul Diana Iovanovici Șoșoacă a petrecut 1 Mai la Neptun
DIALOGURI LA ZI | Monica Sărăcescu, psiholog, psihoterapeut și trainer, fondatoarea unui program educațional pentru adolescenți, invitată în emisiunea de astăzi
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 15:21

DIALOGURI LA ZI | Monica Sărăcescu, psiholog, psihoterapeut și trainer, fondatoarea unui program educațional pentru adolescenți, invitată în emisiunea de astăzi

În fiecare an, la data de 2 mai marcăm Ziua Națională a Tineretului iar în a doua duminică a lunii mai, la noi în țară se serbează și Ziua...

DIALOGURI LA ZI | Monica Sărăcescu, psiholog, psihoterapeut și trainer, fondatoarea unui program educațional pentru adolescenți, invitată în emisiunea de astăzi
Precizări de la ISU Tulcea cu privire la accidentul petrecut pe Dunăre, în apropiere de localitatea Smârdan, când un bărbat a căzut în apă
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 14:54

Precizări de la ISU Tulcea cu privire la accidentul petrecut pe Dunăre, în apropiere de localitatea Smârdan, când un bărbat a căzut în apă

Referitor la informațiile apărute în spațiul public, cu referire la evenimentul petrecut în noaptea de 27 aprilie 2025, când, în urma unui...

Precizări de la ISU Tulcea cu privire la accidentul petrecut pe Dunăre, în apropiere de localitatea Smârdan, când un bărbat a căzut în apă
Dacă o vedeți sau aveți informații, sunați la 112. În cursul anului trecut, femeia a plecat în Franța
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 14:19

Dacă o vedeți sau aveți informații, sunați la 112. În cursul anului trecut, femeia a plecat în Franța

La data de 2 mai a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Techirgiol au fost sesizați cu privire la plecarea voluntară a numitei DRĂGHICI...

Dacă o vedeți sau aveți informații, sunați la 112. În cursul anului trecut, femeia a plecat în Franța
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 13:04

Prezidențiale2025/ Vineri – prima zi de vot în diaspora

Vineri este prima zi de vot în diaspora la alegerile prezidențiale din acest an. Prima secție de votare din străinătate s-a deschis la ora...

Prezidențiale2025/ Vineri – prima zi de vot în diaspora
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 12:59

Armă neletală de tip airsoft nesupusă autorizării, descoperită de polițiștii constănțeni în urma unui control

La data de 1 mai a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Năvodari au desfășurat activități cu forțe mărite în cadrul acțiunii...

Armă neletală de tip airsoft nesupusă autorizării, descoperită de polițiștii constănțeni în urma unui control
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 12:44

Vremea se menține caldă în primele zile ale săptămânii, ulterior valorile termice vor fi în scădere

Vremea se va menține frumoasă și deosebit caldă în următoarele zile la nivelul întregii țări, iar valorile termice vor fi mult mai ridicate...

Vremea se menține caldă în primele zile ale săptămânii, ulterior valorile termice vor fi în scădere
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 12:25

AUDIO | La Muzeul de Artă Populară este deschisă expoziția temporară dedicată Paștelui

Minivacanța de 1 mai este un foarte bun prilej de a ne petrece timpul în aer liber, dar și de a explora interioarele muzeelor din Constanța, care...

AUDIO | La Muzeul de Artă Populară este deschisă expoziția temporară dedicată Paștelui