Ucraina neagă informaţiile privind scurgeri radioactive la o centrală nucleară

Publicat de Bogdan Comșa, 30 decembrie 2014, 23:33
Autorităţile ucrainene dau asigurări că nu există probleme la centrala nucleară Zaporijia, situată la aproximativ 650 de kilometri de Constanţa.
Compania ucraineană care gestionează sistemul atomic – Energoatom – dă asigurări că nivelul radiaţiilor la centrala nucleară Zaporijia (cea mai mare din Europa şi a cincea ca mărime din lume) este în parametri normali, respingând informaţiile apărute în presă privind posibile scurgeri radioactive.
Afirmaţiile în acest sens au fost făcute de Denis Pushilin, un lider separatist pro-rus din autoproclamata Republică Populară Doneţk, care susţinea că nivelul radiaţiilor la centrala nucleară Zaporijia este de 14 ori peste limita normală, după ce, sâmbătă, un reactor a fost oprit de urgenţă.
Policitianul ucrainean spune că incidentul a avut loc din cauza încercării de a înlocui uraniul importat din Rusia cu unul de provenienţă americană.
Sursa este puţin credibilă, iar declaraţia poate fi considerată o modalitate de agresiune psihologică, dacă nu este vorba, pur şi simplu, de un act gratuit. Denis Pushilin are, conform mass media ucrainene, doar studii liceale şi, înainte de a intra în politică, a fost implicat în organizarea, la Moscova, a unor jocuri piramidale tip Caritas, soldate cu prejudicii de milioane de dolari.
În acest an, Pushilin a scăpat cu viaţă din două tentative de asasinat comise împotriva sa în capitala rusă.
Un reactor al centralei nucleare Zaporijia – cea mai mare din Ucraina – a fost oprit sâmbătă, în urma unei defecţiuni la sistemul electric – al doilea incident de acest fel produs în ultima lună. Autorităţile ucrainene au dat asigurări că nu au existat scurgeri radioactive.
„Reactorul Numărul 6 al Centralei Zaporijia a fost oprit de sistemul de protecţie, din cauza unor disfuncţionalităţi ale generatorului electric”, au comunicat reprezentanţii centrala atomo-electrică, citată de Mediafax.
Centrala atomoelectrica de la Zaporijia are 6 reactoare şi produce o cincime din electricitatea generată în Ucraina.