Ascultă Radio România Constanța Live

Românii preferă mâncarea gătită acasă

Românii preferă mâncarea gătită acasă

Publicat de Bogdan Comșa, 4 decembrie 2014, 19:40

Românii preferă mâncarea gătită în casă, pe care o consideră mai sănătoasă şi mai sigură, dar şi pentru că gătitul este văzut ca o moştenire din familie, pe care mulţi români o păstrează pentru că aşa au fost obişnuiţi încă din copilărie, arată un studiu prezentat de Mediafax.

Conform studiului calitativ, realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă în luna noiembrie, mâncarea gătită în casă este percepută ca fiind mai sănătoasă şi mai sigură decât alte preparate, deoarece ingredientele sunt uşor de controlat.

În plus, mâncarea gătită este aleasă pentru gust şi pentru că este văzută ca o moştenire din familie, ca un obicei pe care românii îl urmează pentru că aşa au fost obişnuiţi încă din copilărie.

Chiar dacă mâncarea gătită este considerată sănătoasă, trebuie subliniat că este săţioasă, condimentată şi, mai ales, bogată în grăsimi, afirmă Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.

Prânzul pare să fie masa cea mai respectată a zilei, fiind asociat, de cei mai mulţi respondenţi, cu o masă caldă. Indiferent că este vorba de mâncare gătită în casă sau cumpărată/ comandată, mâncarea consumată în acest moment al zilei trebuie să fie caldă şi săţioasă, fiind pentru mulţi prima masă a zilei. Prânzul este văzut astfel şi pentru că există o pauză în programul de lucru, pentru luarea acestei mese.

Pentru cină, moment asociat cu timpul dedicat familiei, se preferă o masă uşoară, mai degrabă o „gustare”. Însă lipsa timpului îi face pe respondenţi să îşi încalce principiile, consumând la cină orice, fără a ţine cont de restricţii.

Studiul prezintă şi felul în care românii ar dori să arate meniul lor zilnic.

Pentru micul dejun sunt menţionate alimentele bogate în nutrienţi (calorii, proteine, carbohidraţi), ce pot asigura energia pentru întreaga zi, iar prânzul ar trebui să conţină două feluri de mâncare: o ciorbă/ supă şi carne cu garnitură. La ultima masă a zilei, românii vor o mâncare slabă caloric, uşor de digerat, pentru a nu avea efecte negative asupra organismului pe parcursul nopţii (supă, lactate uşoare, peşte etc.).

Se constată însă în studiu şi dorinţa respondenţilor de a include şi alte alimente în actualul lor meniu sau de a le înlocui pe cele existente cu unele „mai sănătoase”, precum: alimente bio (fructe, legume proaspete, carne „de curte”), mai multă mâncare gătită în casă, dulciuri sănătoase de casă.

Cel mai des întâlnite griji ale românilor privind alimentaţia sunt cele legate de cantitatea de E-uri/ conservanţi din produse, numărul de calorii, cantitatea de zahăr, hormonii de creştere şi provenienţa produselor.

Pentru români, mânacarea sănătoasă se traduce prin: fără zahăr, fără grăsimi, fără E-uri, neprocesat, natural, „din curtea ţăranilor”, verde, proaspăt, curat, combinaţii corecte, cumpătare, echilibru.

Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă prin intermediul a 16 interviuri în profunzime, cu participanţi de ambele sexe, având vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani. Analiza a fost realizată în intervalul 10 – 14 noiembrie 2014.

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în arest preventiv
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 16:34

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în arest preventiv

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în spatele gratiilor, în urma deciziei luate vineri, 24 octombrie, de magistrații Curții...

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în arest preventiv
AUDIO | Mai mult decât un proiect cu descoperiri arheologice, o poveste despre prietenie – Cetatea Sucidava Moesica
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 15:56

AUDIO | Mai mult decât un proiect cu descoperiri arheologice, o poveste despre prietenie – Cetatea Sucidava Moesica

După mai bine de 1500 de ani, timp în care a stat neatinsă, ca într-o capsulă a timpului, cetatea romano-bizantină Sucidava Moesica, din comuna...

AUDIO | Mai mult decât un proiect cu descoperiri arheologice, o poveste despre prietenie – Cetatea Sucidava Moesica
DIALOGURI LA ZI | Alexandru Filip, antreprenor în industria ospitalității si managerul Organizației de Management al Destinației Turistice Tulcea, invitat în emisiunea de astăzi
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 15:44

DIALOGURI LA ZI | Alexandru Filip, antreprenor în industria ospitalității si managerul Organizației de Management al Destinației Turistice Tulcea, invitat în emisiunea de astăzi

Pentru turismul românesc în ansamblu, sezonul estival 2025 a fost unul dificil, marcat de schimbări și fluctuații. Turismul nord dobrogean nu...

DIALOGURI LA ZI | Alexandru Filip, antreprenor în industria ospitalității si managerul Organizației de Management al Destinației Turistice Tulcea, invitat în emisiunea de astăzi
În fiecare toamnă, zeci de mii de păsări din Delta Dunării pornesc spre sud. Despre acest fenomen complex, ne-a vorbit cercetătorul Alexandru Doroșencu, specialist în ornitologie
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 15:36

În fiecare toamnă, zeci de mii de păsări din Delta Dunării pornesc spre sud. Despre acest fenomen complex, ne-a vorbit cercetătorul Alexandru Doroșencu, specialist în ornitologie

În fiecare toamnă, cerul Deltei Dunării se umple de aripi. Zeci de mii de zburătoare pornesc spre sud, urmând rute ancestrale care le poartă...

În fiecare toamnă, zeci de mii de păsări din Delta Dunării pornesc spre sud. Despre acest fenomen complex, ne-a vorbit cercetătorul Alexandru Doroșencu, specialist în ornitologie
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 14:51

FOTO / VIDEO: Elevii de la Școala nr. 7 nu au mers la cursuri din cauza lucrărilor de reabilitare. Părinții spun că situația este alta

Copiii la Școala nr. 7 din Constanța nu au mers astăzi, la cursuri și au rămas acasă din cauza condițiilor din unitatea de învățământ,...

FOTO / VIDEO: Elevii de la Școala nr. 7 nu au mers la cursuri din cauza lucrărilor de reabilitare. Părinții spun că situația este alta
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 14:02

CONSTANȚA: Conferința științifică națională a profesiilor juridice a avut loc la Universitatea “Ovidius”

Noile tehnologii digitale sunt o prezență constantă în viața noastră, în mai toate domeniile. De aceea nu este lipsit de interes să se...

CONSTANȚA: Conferința științifică națională a profesiilor juridice a avut loc la Universitatea “Ovidius”
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 13:38

Acțiuni de combatere a braconajului piscicol în perimetrul RBDD

Săptămâna aceasta, echipele de inspectori ecologi din cadrul Serviciilor de Inspecție, Monitorizare și Educație Ecologică ale ARBDD au...

Acțiuni de combatere a braconajului piscicol în perimetrul RBDD
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 13:32

Universitatea „Ovidius” din Constanța produce și consumă energie verde

Începând din această săptămână, Universitatea “Ovidius” din Constanța (UOC) produce și consumă energie verde din toate cele trei...

Universitatea „Ovidius” din Constanța produce și consumă energie verde