Ascultă Radio România Constanța Live

UPDATE: Şefa DIICOT, Alina Bica, reţinută pentru 24 de ore

UPDATE: Şefa DIICOT, Alina Bica, reţinută pentru 24 de ore

Publicat de Bogdan Comșa, 20 noiembrie 2014, 22:28 / actualizat: 21 noiembrie 2014, 1:06

UPDATE ora 22.45 Alina Bica a fost reţinută şi ea pentru 24 de ore de procurorii DNA.

Şefa DIICOT, Alina Bica, este urmărită penal de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu.

Ea este acuzată că, în urmă cu 3 ani, în calitate de membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a contribuit la evaluarea frauduloasă a unui teren agricol din Bucureşti, supus unui proces de retrocedare.

Astfel, valoarea terenului a fost triplată în acte, iar beneficiarul retrocedării a primit de la stat aproape 90 de milioane de euro.
În urma acestei afaceri, bugetul public a fost păgubit cu 65 de milioane de euro.

Alţi doi membri ai comisiei de retrocedare au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

Alina Bica s-a aflat, recent, în mijlocul unor controverse, după ce, înainte de campania electorală, au apărut într-un set de fotografii care o înfăţişau la Paris, alături de Elena Udrea şi de fosta directoare a Companiei Naţionale de Investiţii.

Deşi acest lucru nu constituie o ilegalitate, aruncă un semn de întrebare asupra relaţiilor dintre politicieni şi procurori şi pune problema dacă astfel de legături pot afecta activitatea oamenilor legii.

De altfel, s-a vehiculat informaţia că Bica a fost numită în funcţie tocmai datorită legăturii de amiciţie cu Elena Udrea, un politician încă foarte influent, pe atunci.

Alina Bica este şefa DIICOT din mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.

În septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru funcţia de procuror general.

Tot atunci, în presă a fost publicată o convorbire telefonică interceptată pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, discuţie în care Bica se interesa de funcţia pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei.

ALINA BICA: Domnu’ de la resurse umane a spus aşa, a întrebat-o cu ce se ocupă, ce-a facut, alea, alea şi la un moment dat i-a zis că are această funcţie vacantă şi că ar fi foarte potrivită. Da’ dacă nu vrei să fie, nu mă deranjează.

SORIN BLEJNAR: Nu, e ok, eu chiar o luam…

ALINA BICA: De birou! De birou! E un loc foarte bunuţ!

SORIN BLEJNAR: E un loc bun, da.

SORINBLEJNAR: Bun, ea e şef de birou la contestaţii la Braşov.

ALINA BICA: Si e şef de birou şi aici.

SORIN BLEJNAR: Si e şef de birou la birou’ central de asistenţă contribuabil.

ALINA BICA: Da puiule!

După un alt schimb de impresii legate de poziţia pe care urma să o ocupe cunoştinţa Alinei Bica , cei doi încep să glumească pe seama muncii la stat.

SORIN BLEJNAR: Auzi, când o să mă retrag din sistem, o s-o dau afară şi-o să mă duc în locul ăla!

ALINA BICA: De ce? E foarte bun locul?

SORIN BLEJNAR: Birou de asistenţă contribuabil? Tu ce vorbeşti?

ALINA BICA: Deci habar n-am ce înseamnă!

SORIN BLEJNAR: Foarte bine, foarte bine! E un program lejer, e un program de discuţi prin adresă cu contribuabilii, îi îndrumi pe ăia din ţară despre ce e vorba.

ALINA BICA: E o frecţie?

SORIN BLEJNAR: Nu e o frecţie, e un loc frumos.

Alina Bica a fost numită în funcţie în urma unor negocieri politice dintre preşedintele Băsescu şi premierul Ponta, negocieri care au sfidat recomandările Uniunii Europene privind adoptarea unei proceduri transparente de selectare a viitorilor şefi de parchete.

Momentul a marcat şi ruptura dintre Traian Băsescu şi o parte a colaboratorilor şi apropiaţilor săi din lumea politică, dar şi din societatea civilă.

Printre cei care l-au criticat intens pe preşedinte s-a aflat, atunci şi Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, iar Traian Băsescu a evocat episodul ca pe un act de mare nedreptate sau chiar de trădare.

El a argumentat că forţa sa de negociere era limitată de recenta şi zdrobitoarea victorie a USL în alegerile parlamentare din 2012.

Totuşi, preşedintele a admis, recent, că negocierea politică a funcţiilor de procurori-şefi a fost o eroare. Pe de altă parte, conducerea DNA a fost stabilită în acelaşi mod la data respectivă, iar Laura Codruţa Kovesi are constant, în ultimii ani, rezultate spectaculoase în lupta anticorupţie.

Redăm integral comunicatelele DNA:

COMUNICAT RETINERE BICA

În continuarea comunicatului nr. 1654/VIII/3 din 20 noiembrie 2014, referitor la reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren în suprafață de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Inculpatei i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

COMUNICAT URMARIRE PENALA BICA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus:

– punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpaților ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA și BOGDAN DRAGOŞ-GEORGE, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

– și începerea urmăririi penale față de

BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.
Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela și inculpații Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).
Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.
După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).
Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Inculpaților și suspectei li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Tarifele RCA nu mai sunt plafonate, începând de astăzi
Actualitate marți, 1 iulie 2025, 10:02

Tarifele RCA nu mai sunt plafonate, începând de astăzi

Tarifele RCA nu mai sunt plafonate, începând de astăzi Vârsta, capacitatea cilindrică a mașinii, istoricul privind accidentele produse de...

Tarifele RCA nu mai sunt plafonate, începând de astăzi
Lacul Tabacarie, vreme, nori, asfintit - foto - ds
Actualitate luni, 30 iunie 2025, 17:56

Vremea va fi ușor instabilă în Dobrogea, însă devine caniculară în zilele ce urmează. Disconfortul termic va fi ridicat

Marți, prima zi din luna iulie aduce vreme caldă și frumoasă în Dobrogea, unde vor fi în jur de 30-31 de grade Celsius, cu cer variabil și...

Vremea va fi ușor instabilă în Dobrogea, însă devine caniculară în zilele ce urmează. Disconfortul termic va fi ridicat
Expoziția foto-documentară în aer liber – „File de istorie tomitană: Edificiul roman cu mozaic”, în Piața Ovidiu
Actualitate luni, 30 iunie 2025, 16:32

Expoziția foto-documentară în aer liber – „File de istorie tomitană: Edificiul roman cu mozaic”, în Piața Ovidiu

Începând cu 11 iulie 2025, are loc expoziția „File de istorie tomitană: Edificiul roman cu mozaic”, o incursiune fascinantă prin istoria...

Expoziția foto-documentară în aer liber – „File de istorie tomitană: Edificiul roman cu mozaic”, în Piața Ovidiu
rezultate BAC - foto - RC
Actualitate luni, 30 iunie 2025, 16:16

Rezultate BAC 2025. Care este situația la nivelul județului CONSTANȚA

După afișarea rezultatelor la contestații, județul Constanța a urcat încă o poziție în ierarhia națională. Procentul de promovabilitate...

Rezultate BAC 2025. Care este situația la nivelul județului CONSTANȚA
Actualitate luni, 30 iunie 2025, 16:08

Minnie, o cățelușă de la Adăpostul Public pentru Animale Abandonate Constanța, a fost adoptată

Minnie, cățelușa plină de viață și energie, și-a găsit în sfârșit o familie iubitoare și un prieten pe măsură. “Jucăușă,...

Minnie, o cățelușă de la Adăpostul Public pentru Animale Abandonate Constanța, a fost adoptată
Actualitate luni, 30 iunie 2025, 15:50

ANM: Vreme călduroasă cu perioade de instabilitate atmosferică, în următoarele două săptămâni

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni (30 iunie – 13 iulie) o vreme în general mai caldă decât în mod normal...

ANM: Vreme călduroasă cu perioade de instabilitate atmosferică, în următoarele două săptămâni
Actualitate luni, 30 iunie 2025, 15:46

Luna iulie vine cu prețuri mai mari la energie electrică. Tarifele nu vor mai fi plafonate

Luna iulie vine cu prețuri mai mari la energie electrică, pentru că va înceta plafonarea tarifelor. Oamenii se tem că facturile se vor dubla dar...

Luna iulie vine cu prețuri mai mari la energie electrică. Tarifele nu vor mai fi plafonate
Actualitate luni, 30 iunie 2025, 15:27

D.R.D.P. Constanța: Circulația rutieră va fi închisă pe sectorul de drum național DN2A. Se fac lucrări la podul situat în apropierea localității Crucea

D.R.D.P. Constanța informează participanții la trafic că, începând de marți, 1 iulie 2025, ora 10:00, circulația rutieră va fi închisă pe...

D.R.D.P. Constanța: Circulația rutieră va fi închisă pe sectorul de drum național DN2A. Se fac lucrări la podul situat în apropierea localității Crucea