Problema integrării etniei rome, pe masa Ansamblului Regiunilor Europene

Publicat de Bogdan Comșa, 10 noiembrie 2014, 18:01
La sfârşitul săptămânii trecute, în Arnhem, Olanda, a avut loc şedinţa reunită a Comisiilor I şi III din cadrul Ansamblului Regiunilor Europene.
Consiliul Judeţean Tulcea a fost reprezentat la şedinţa reunită a Comisiilor I şi III de Nicolae Popovici, consilier judeţean şi de Mircea Iordache, consilier superior în cadrul Biroului Comunicare, Relaţii Externe, Anticorupţie şi Promovarea Judeţului.
În cadrul cooperării la nivel regional, delegaţia Consiliului Judeţean Tulcea a prezentat activitatea din cadrul Euroregiunii Dunărea de Jos, a cărei preşedinţie o deţine.
Pe parcursul celor trei zile, au fost dezbătute o serie de probleme extrem de importante pentru Europa şi Uniunea Europeană, precum posibilităţile de cooperare cu regiuni din Ucraina sau Republica Moldova sau problema migraţiei şi integrării populaţiei de etnie romă.
În cadrul reuniunii a fost organizată o masă rotundă în cadrul căreia a fost dezbătută problema migraţiei şi integrării reprezentanţilor etniei rome.
Au fost evidenţiate cele mai bune practici de integrare a etniei rome şi au fost trasate o serie de lucruri esenţiale pentru ca acest lucru să se petreacă în cel mai scurt timp posibil şi în cele mai bune condiţii.
Participanţii la dezbateri au fost de acord ca procesul de integrare a etniei rome va fi unul lung şi anevoios, iar pentru acest lucru, este necesară creşterea încrederii între reprezentanţii etniei şi reprezentanţii autorităţilor locale.
De asemenea, este necesară crearea de punţi de comunicare, prin intermediul unor mediatori angajaţi de organismele regionale, care să convingă reprezentanţii etniei de beneficiile pe care le pot aduce continuarea studiilor, practicarea unor meserii şi ruperea cercului de excludere socială.
În ultima zi a şedinţei reunite a celor două comisii, a avut loc întâlnirea Grupului de Lucru privind reducerea abandonului şcolar.
Munca acestui grup de lucru a fost concretizată într-un proiect Erasmus + ce a primit finanţare de la Comisia Europeană, Consiliul Judeţean Tulcea fiind partener în cadrul acestui proiect.
Ţările Uniunii Europene se confruntă cu un fenomen în continuă creştere, acela al părăsirii timpurii a şcolii.
Conform definiţiei Uniunii Europene, tinerii cu vârsta între 18 şi 24 de ani, care nu au absolvit liceul sau o şcoală profesională şi care nu mai sunt în sistemul educaţional şi nu au un loc de muncă, reprezintă grupul ţintă care trebuie redus.
Conform Eurostat, în România, acest grup reprezintă aproximativ 17%, iar în anul 2020, procentul acesta nu trebuie să depăşească 10%.