(VIDEO) O dată la un milion de ani: Roverele NASA au „spionat” cu succes cometa Siding Spring

Publicat de , 20 octombrie 2014, 20:33
Cometa Siding Spring a trecut duminică, la ora 21.27, ora României prin apropierea relativă a planetei Marte, fără a afecta în vreun fel cele trei sonde aparținând NASA de pe orbita acestei planete și oferindu-le astronomilor două premiere: prima cometă observată de pe o altă planetă cu ajutorul respectivelor sonde, dar și prima oară când această cometă poate fi observată, ea având o periodicitate de peste 1 milion de ani.
Această cometă a trecut la aproximativ 140.000 de kilometri distanță de Marte, la puțin mai mult de o treime a distanței de la Pământ la Lună, și de 10 ori mai aproape de suprafața acestei planete decât orice altă cometă care a trecut prin apropierea Pământului în istoria observațiilor astronomice, conform NASA.
Cometa, denumită după observatorul australian Siding Spring unde a fost descoperită, în urmă cu mai bine de un an, își are originea în Norul Oort, format din asteroizi și comete rămase la marginea sistemului solar după aprinderea Soarelui, în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.
Norul Oort poartă numele astronomului olandez Jan Hendrick Oort și se află la o distanță de aproximativ 50.000 UA (o unitate astronomică UA reprezintă aproximativ 150 de milioane de kilometri), sau aproape un an-lumină față de Soare. Astronomii consideră exteriorul Norului Oort drept limita gravitațională a sistemului nostru solar. Acest nor este format din rămășițe provenite din procesul de formare a planetelor, după nașterea Soarelui. Aceste rămășițe se ciocnesc între ele și pornesc spre interiorul sistemului solar sub formă de asteroizi sau comete.
Trecerea cometei a fost monitorizată cu ajutorul aparaturii de bord a cinci sonde orbitale (trei aparținând NASA, una europeană și una indiană) și a celor două rovere NASA, Opportunity și Curiosity, aflate la suprafața Planetei Roșii.
Conform NASA, trecerea cometei Siding Spring a fost observată de sonda Mars Odyssey prin intermediul instrumentului Thermal Emission Imaging System (THEMIS). Imaginile rezultate vor fi date publicității peste câteva zile, după ce vor fi descărcate, prelucrate și analizate.
Cometa se desprinde din Norul Oort și pornește spre interiorul sistemului solar o dată la cel puțin un milion de ani, conform calculelor astronomilor și va fi primul obiect din Norul Oort care va fi studiat în detaliu. Coada cometei Siding Spring ar putea să se întindă pe o distanță egală cu cea de la Pământ la Lună. Haloul gazos care înconjoară nucleul acestei comete ar putea să se extindă pe o distanță egală cu jumătatea celei de la Pământ la Lună.
Siding Spring ar urma să ajungă în apropierea Soarelui la șase zile după ce a trecut pe lângă Marte, va înconjura Soarele și va fi proiectată printr-un efect de praștie din nou spre marginea sistemului solar, urmând să revină abia peste alt milion de ani.