(Audio) Vorba aceea – Să ne îndreptăm greșelile!

Publicat de Larisa Calistru, 10 octombrie 2014, 09:34
Un realizator al unei emisiuni de televiziune s-a adresat invitatului său astfel: „Vroiam să vă mai întreb niște lucruri interesante.”
Formularea este greșită. La modul indicativ, timpul imperfect, forma corectă a verbului “a voi” este fără “r”. Formele cu “r” apar în contaminare cu verbul sinonim “a vrea”. De multe ori, vorbitorii folosesc formele greșite vroiam, vroiai, vroiați, vroiau în locul celor corecte – voiam, voiai, voia, voiați, voiau. În limba română, la imperfect se folosește verbul “a voi” dar la prezent – verbul a vrea : vreau, vrei, vrea, etc. Formele verbului „a voi” la prezent – voiesc, voiești, voiește – sunt învechite. Corect ar fi fost ca moderatoarea să spună : Voiam să vă mai întreb niște lucruri interesante.
Într-o altă emisiune, de această dată despre arhitectură și decorațiuni interioare, prezentatoarea a zis : “Trebuie să aibe două intrări”. De ce nu este corect? Pentru că forma de conjunctiv a verbului “a avea” este, pentru persoana a treia singular și plural, “să aibă”.
“Ce ți-ar place să prezinți?” – este întrebarea care mi-a zgâriat auzul zilele trecute. Îi reamintim jurnalistului respectiv că ar fi treuit să spună „Ce ți-ar plăcea să prezinți?” Modul condițional-optativ se formează cu verbul auxiliar “a avea” și cu forma de infinitiv a verbului conjugat. Verbul din acest exemplu are la infinitiv forma „a plăcea” și nu “a place”.
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit când am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!