Grădină zoo de… microbi!

Publicat de Adina Sîrbu, 3 octombrie 2014, 09:19
Primul ‘Zoo interactiv cu microbi’ a fost deschis la Amsterdam, celebrând minusculele creaturi care constituie două treimi din organismele vii de pe Terra şi considerate esenţiale pentru viitorul planetei.
Grădina zoologică inedită, practic un laborator de microbiologie, a fost imaginată de directorul Grădinii zoologice regale din Amsterdam, Artis.
După 12 ani de la încolţirea ideii şi după o investiţie de 10 milioane de euro, a apărut ‘Micropia’, un laborator cu numeroase microscoape, legate la ecrane uriaşe, unde vizitatorii pot vedea diverse tipuri de microorganisme: un model uriaş al virusului Ebola, microorganismele care trăiesc sub pleoapele noastre sau indicatorul ‘Kiss-o-Meter’, care arată câţi microbi se transferă în timpul sărutului.
Haig Balian, directorul Artis, afirmă că importanţa microbilor a fost subestimată întotdeauna de la observarea lor în secolul al XVII-lea de către cel care este considerat părintele microbiologiei, olandezul Antonie van Leuuwenhoek.
Viruşii, ciupercile şi bacteriile sunt asociate adesea cu bolile, dar sunt la fel de esenţiale pentru supravieţuirea noastră.
Fiecare fiinţă umană are în jur de 1,5 kg de microbi în corp, fără de care ar muri. 700 de specii de microbi se află doar în cavitatea bucală.
În zilele noastre, microorganismele sunt utilizate deja pentru a produce biocarburanţi, pentru a dezvolta noi tipuri de antibiotice şi a ameliora randamentul agricol.
Numeroase experienţe au confirmat rolul lor potenţial pentru utilizări la fel de variate ca producţia de electricitate, întărirea fundaţiilor clădirilor şi lupta împotriva cancerului.