Ascultă Radio România Constanța Live

FOTO – Pe litoral se desfășoară un proiect de reconstrucție ecologică a zonei sudice. “Prin implementarea lui, urmărim obținerea de material biologic de la macroalga Cystoseira barbata”, spune dr. Mirela Moldoveanu, coordonatorul științific al proiectului

FOTO – Pe litoral se desfășoară un proiect de reconstrucție ecologică a zonei sudice. “Prin implementarea lui, urmărim obținerea de material biologic de la macroalga Cystoseira barbata”, spune dr. Mirela Moldoveanu, coordonatorul științific al proiectului

Publicat de Doina Sirbu, 28 iunie 2023, 13:23

Suntem în deceniul reconstrucției ecologice, peste tot în Europa se fac eforturi pentru reconstrucția habitatelor speciilor pe cale de dispariție. Proiectul „Ecological Restauration on the Romanian Southern Coast” este o premieră prin munca de inovare, cercetare și dezvoltare desfășurate în laborator. În plus, acesta acoperă un domeniu de dezvoltare și de investiții sub conceptul “biotehnologia albastră”.

Pe litoral se desfășoară un proiect de reconstrucție ecologică a zonei sudice și vorbim despre un proiect de dezvoltare și de investiții în domeniul biotehnologiei albastre. Este propus de societatea “Marinerus Explorer” în parteneriat cu Institutul de Biologie București al Academiei Române. Discut la Radio Constanța, astăzi, cu managerul de proiect, dr. Dobre Laurențiu și coordonatorul științific al proiectului, dr. Mirela Moldoveanu.

Sunt câțiva termeni în proiectul dvs. pe care aș dori să îi definim și să înțelegem fiecare dintre noi cu ce vă ocupați de altfel în acest proiect și să pornim cu ideea care a stat la bază. De ce este nevoie de o reconstrucție ecologică a litoralului românesc?

“Desigur, reconstrucția ecologică este mult discutată atât în comunitatea științifică, dar și în mediul obișnuit al oamenilor obișnuiți. Toată lumea beneficiază de litoralul românesc al Mării Negre. El a experimentat de-a lungul timpului diverse probleme, cum ar fi de la poluare la construcții. Până și nisiparea plajelor și lărgirea plajelor contribuie într-un fel la degradarea faunei și florei aflată la litoralul românesc al Mării Negre. Ne-am gândit prin propunerea acestui proiect, prin implementarea lui, să urmărim obținerea de material biologic de la macroalga Cystoseira barbata pentru a contribui la sporirea populațiilor native ale acesteia la Marea Neagră și creșterea valorii conservative a speciei. Pentru că aceasta este o specie periclitată la litoralul românesc, ea având nevoie de măsuri de protecție și fiind și protejată de legislațiile în vigoare din România. De aceea, noi ne-am îndreptat atenția asupra acestei specii de alge pentru că sporeşte la calitatea apei din Marea Neagră, purificând apa, eliminând oxigen, oferind adăpost pentru fauna și flora asociată acestor pajiști submerse. Da, aceste pajişti submerse ar trebui reconstituite, reclădite, deoarece în decursul timpului, ele și-au diminuat foarte mult dimensiunea populației”, spune dr. Mirela Moldoveanu.

Vorbiți despre o specie de algă pe care dvs. o cunoașteți, dar care este istoricul ei, de ce era necesară refacerea habitatului acesteia? S-a întâmplat ceva pe parcursul anilor?

“Alături de poluare, alături de intervențiile antropice, deci de pur și simplu de răul pe care omul îl face naturii și implicit asupra noastră, tot a omului, în anii 1970 s-a întâmplat un eveniment de îngheț în apele Mării Negre și atunci dintr-o populație foarte mare de Cystoseira barbata s-a distrus și de atunci ne luptăm cu refacerea acestor populații de alge”, a mai declarat dr. Mirela Moldoveanu.

Dacă ar fi să mergem pe malul mării, noi putem ca turiști sau localnici fiind, să recunoaștem tipul de algă de care vorbiți, Cystoseira barbata?

“Este o algă brună într-adevăr, dar pentru nespecialiști este destul de greu de determinat. Ea are anumite caracteristici. Crește până la 2m înălțime, crește la adâncimi până la 5m, deci nu o să o întâlnim neapărat la țărm. Turiștii nu se vor confrunta cu probleme din cauza ei, deoarece ea crește pe substrat de calcar sarmațian, adică pe niște pietre. Ea se fixează cu un disc bazal foarte puternic și poate avea diferite stadii de dezvoltare. Ea nu face nimic rău condițiilor de îmbăiere sau de recreere a turiștilor, ci dimpotrivă, ea purifică apa și construiește habitat”, precizează dr. Mirela Moldoveanu.

Atunci, partea de biologie este cea în care este cultivată alga, să înțeleg, și partea de scufundări subacvatice ce rol are?

“Partea de scufundări se va ocupa, în principal, de identificarea zonelor populate cu Cystoseira barbata, decartarea acestora și de recoltare de informații privind parametrii fizico-chimici, geomorfologici ai fundului mării, tot ce ține de situația generală a indivizilor de Cystoseira barbata. Pe de altă parte vom identifica zone pretabile pentru studiu și monitorizare așa-zise pepiliere, în care vor fi plantați indivizii obținuți prin biotehnologie la Institutul de Biologie București”, spune dr. Dobre Laurențiu.

În ce etapă sunteți acum în proiect?

“Acum, în proiect, am parcurs primele etape de analiză, de măsurare a calității apei, de evaluare a calității substratului pe care aceasta se instalează, deoarece este foarte important pentru dezvoltarea populațiilor. Am stabilit perimetrele pe care noi vom aduce, vom înființa acele complexe, am zis noi pepiniere. De fapt, acolo vom crea cadrul, habitatul pentru aclimatizare a noilor indivizi obținuți în laborator. De aceea și această nevoie de parteneriat cu un institutul de cercetare. Noi dezvoltăm în laboratoarele noastre noi indivizi prin tehnologii, prin biotehnologie, așa cum ne-a cerut linia de finanțare și vom veni cu acești noi indivizi să-i aclimatizăm în natură, astfel încât prin aceste eforturi să putem contribui la reconstrucția ecologică. Deci, noi vom obține un produs pe care și în viitor îl putem folosi la reconstrucție ecologică”, spune dr. Mirela Moldoveanu.

Sună științifico-fantastic. Am urmărit și câteva imagini din proiect. Pe fiecare dintre dvs. v-aș ruga să ne împărtășiți experiența personală, proprie. Simțiți că faceți parte din ceva măreț?

“Simțim că facem parte din ceva măreț, pentru că asta ne-am propus, dar vrem să mergem în pași mici. Vrem să implementăm un produs, vrem să dăm valoare economică cercetării fundamentale. Ceea ce noi încercăm să obținem în laboratoarele noastre să aibă o valoare pentru natură”, mai spune dr. Mirela Moldoveanu.

Este un pionerat și pentru dvs.?

“Societatea noastră, angajații noștri au mai participat la activități de genul acesta în domeniul biodiversității marine. Referitor la partea de scufundări, nu, nu suntem prima dată. În schimb, pe partea de ce înseamnă cercetarea efectivă și ridicarea la un nivel de cercetare de obținere a unui produs științific și cu aplicare în domeniu economic sau comercial, este prima dată”, spune dr. Dobre Laurențiu.

Dacă am vrea să vă urmărim toată munca, unde vă găsim?

“În sectorul Agigea – 2 Mai și pe partea de studiu și monitorizare în etapa de aclimatizare, cel mai probabil sectorul submarin Constanța – Agigea. Acum trebuie să vedem și pe proporțiile proiectului, pentru că este unul experimental și n-o să fie suprafețe imense. Undeva între poate 5-6m² va fi această cultură de indivizi noi obținuți în biotehnologie”, a mai precizat dr. Dobre Laurențiu.

Proiectul „Ecological Restauration on the Romanian Southern Coast” se desfășoară în perioada martie 2023-aprilie 2024, în cadrul unui parteneriat interdisciplinar, între SC Marinerus Explorer SRL și Institutul de Biologie al Academiei Române, finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul „Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România.”

Interviu realizat de Liliana Moldoveanu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Dr. Mirela Moldoveanu, Dr. Dobre Laurențiu

TULCEA: Zona de picnic amenajată pe malul Lacului Ciuperca, solicitată la capacitate maximă
Actualitate joi, 1 mai 2025, 18:30

TULCEA: Zona de picnic amenajată pe malul Lacului Ciuperca, solicitată la capacitate maximă

Zona de picnic amenajată pe malul Lacului Ciuperca din municipiul Tulcea a fost solicitată la capacitate maximă, de 1 Mai, închirierea...

TULCEA: Zona de picnic amenajată pe malul Lacului Ciuperca, solicitată la capacitate maximă
CONSTANȚA: Tânărul băut care a provocat un accident cu 2 morţi în Mamaia, trimis în judecată în stare de arest preventiv
Actualitate joi, 1 mai 2025, 17:53

CONSTANȚA: Tânărul băut care a provocat un accident cu 2 morţi în Mamaia, trimis în judecată în stare de arest preventiv

Tânărul de 21 de ani, băut la volan, care a produs în luna martie un accident rutier în staţiunea Mamaia, soldat cu doi morţi, a fost trimis...

CONSTANȚA: Tânărul băut care a provocat un accident cu 2 morţi în Mamaia, trimis în judecată în stare de arest preventiv
Cutremur, joi, în zona seismică Vrancea
Actualitate joi, 1 mai 2025, 17:32

Cutremur, joi, în zona seismică Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade, la adâncimea de 118.3 km, s-a produs, joi, la ora 12.43 în zona seismică Vrancea, potrivit datelor...

Cutremur, joi, în zona seismică Vrancea
Accident grav între localitățile constănțene Tătaru și Vârtop: o căruță cu 4 copii s-a răsturnat pe câmp
Actualitate joi, 1 mai 2025, 16:42

Accident grav între localitățile constănțene Tătaru și Vârtop: o căruță cu 4 copii s-a răsturnat pe câmp

Un accident grav a avut loc, astăzi, între localitățile Tătaru și Vârtop, din comuna constănțeană Albești: o căruță în care se aflau 4...

Accident grav între localitățile constănțene Tătaru și Vârtop: o căruță cu 4 copii s-a răsturnat pe câmp
Actualitate joi, 1 mai 2025, 16:37

Peste 1.400 de polițiști de la Rutieră și 400 de radare supraveghează drumurile și autostrăzile în minivacanța de 1 Mai

Poliția Rutieră a mobilizat în minivacanța de 1 Mai peste 1.400 de polițiști, dotați cu 400 de radare, pentru a supraveghea autostrăzile și...

Peste 1.400 de polițiști de la Rutieră și 400 de radare supraveghează drumurile și autostrăzile în minivacanța de 1 Mai
Actualitate joi, 1 mai 2025, 16:19

Mandate puse în executare și infracțiuni constatate de polițiștii constănțeni

Polițiștii au identificat și condus la Penitenciarul Poarta Albă mai multe persoane condamnate la pedepse cu închisoarea.  La data de 30...

Mandate puse în executare și infracțiuni constatate de polițiștii constănțeni
Actualitate joi, 1 mai 2025, 13:23

Procurorii au capturat 17 kilograme de droguri ce urmau să fie vândute turiștilor pe litoral

Doi bărbați din Capitală au fost reținuți joi de procurorii DIICOT, după ce au fost prinși, cu o zi în urmă, cu 17 kilograme de canabis,...

Procurorii au capturat 17 kilograme de droguri ce urmau să fie vândute turiștilor pe litoral
Actualitate joi, 1 mai 2025, 13:15

Fostul episcop al Hușilor, condamnat pentru agresiuni sexuale, ridicat de polițiști din Agapia

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu (pe numele de mirean Cornel Onilă), condamnat definitiv la opt ani de închisoare pentru viol și...

Fostul episcop al Hușilor, condamnat pentru agresiuni sexuale, ridicat de polițiști din Agapia