• Contact
  • Despre noi
facebook
twitter
youtube
Telefon: 0241511535 secretariat@radioconstanta.ro
  • Home
  • Ştiri
  • Sport
  • Evenimente
  • Emisiuni
  • Rubrici
    • Inedit
    • Folclor
    • Box Office
    • Auto blitz
    • Radioconstanta.ro
    • Calendarul zilei
    • Viaţa la ţară
    • Hobby pe 4 roți
    • Pet mania
  • Ascultă LIVE!
  • PARTENERI – CONCURS
  • Târgul Gaudeamus Litoral
Actualitate
NĂVODARI: O acțiune de donare de sânge va avea loc la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă
CERNAVODĂ: O acțiune de donare de sânge va avea loc la spitalul din oraș
Vremea este frumoasă, dar rece, în Dobrogea și pe litoral
România a fost învinsă de Rusia la CM de handbal feminin
Programul meciurilor rămase de disputat în Liga I la fotbal
A început meciul România-Ruia de la CM de handbal feminin
Calendarul zilei – 8 decembrie
Cupa Sărbătorilor de Iarnă a adus multă bucurie tinerilor sportivi de la CS Năvodari
Vremea va fi frumoasă în Dobrogea și pe litoral
FC Viitorul Constanța își dorește o victorie pe terenul ultimei clasate

Începe Festivalul Antic Tomis! Dr. Costin Scurtu, președinte de onoare al Asociației Culturale Tomis: „Ducem povestea noastră tomitană mai departe“

Publicat in: 30 aug. 2019
etichete: costin scurtu, festivalul antic tomis, interviul dimineții, Larisa Calistru

La Constanța începe astăzi  Festivalul Antic Tomis, ajuns la cea de-a VIII-a ediție. Peste o sută de cercetași vor transforma zona Termele Romane din Peninsulă într-un spațiu special, dedicat istoriei antice. Ne-a oferit detalii despre ediția din acest an dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța și președinte de onoare al Asociației Culturale Tomis, organizatoarea evenimentului.

Știu că aveți o zi foarte grea, începe evenimentul! Care ar fi noutățile ediției a VIII-a?

Costin Scurtu – În data de 30 august 2019 vorbim cu bucurie de cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Antic Tomis, un festival care deja are o tradiție, care vine în inima constănțenilor, pentru a putea să ne ducem povestea noastră tomitană mai departe! Pe de altă parte, spun să fim împreună în ceea ce se numește sezonul estival, alături de turiștii noștri, de oaspeții noștri pe care îi avem la Constanța.

Scenă de luptă din cadrul festivalului. Foto: organizatori

Ce poate să ne ofere festivalul în 2019?

Costin Scurtu – Evident, fiind tematic, pentru că vorbim de tradiții, de o epocă antică, facem referire și aducem la viață ceea ce se petrecea aici, în cetatea Tomis, unde putem să prezentăm diferite ateliere, cum erau prelucrate materialele din timpul respectiv, de la ceramică, lemn, piele, metale, piatră. Vom ajunge să vedem cum luptau gladiatorii și aici avem pe Ludus Lupercarctus, care sunt marii luptători veniți să ne arate nouă măiestria lor din epoca antică. Să nu uităm de daci, să nu uităm de romani. Pe lângă Asociația Culturală Tomis, care este organizatoarea, cu sprijinul și în colaborare cu Primăria Constanța, cu Consiliul Județean Constanța, cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Avem pe colegii noștri care sunt veniți de la Craiova, asociația de la Craiova, de la Sibiu, asociația Castrum Novis, avem colegii noștri veniți din Bulgaria pe care-i salutăm cu drag, pentru că de fiecare dată sunt alături de noi și de data asta sunt 3 organizații care au venit să participe la acest spectacol care durează 3 zile. Vrem să le mulțumim, pentru că de fiecare dată păstrăm acestă înfrățire care s-a realizat între constățeni, între români și bulgarii care sunt partea dunăreană.

Peste 100 de cercetași vor transforma această zonă a Termelor Romane din Peninsulă într-un spațiu special dedicat istoriei antice. De ce a fost ales acest loc?

Costin Scurtu – În primul rând pentru importanța istorică. Este un simbol. Suntem în zona Edificiului Roman cu Mozaic. Suntem în zona Termelor Romane, însă pentru turiști, pentru a fi mai simplu, spunem zona Pieței Ovidiu, tocmai a putea să revitalizăm ceea ce se numește partea de istorie, să o înțelegem mai bine prin trăiri, prin evenimentul care poate să aducă astăzi o recunoaștere și în același timpreprezentarea tradițiilor noastre. Să nu uităm de zidurile antice care le avem în jur și este dedicat ca o zonă care este într-adevăr, dacă acum mai bine de 2000 de ani era o zonă care fremăta de viață, de parte comercială, de parte de tradiții, de emoții sufletești. Gândiți-vă că și de momente de tristețe, de război. Acestea au ajuns astăzi să fie practic o poveste pe care noi o prezentăm publicului doritor, consumator de asemenea evenimente.

Cam câte persoane sunt împlicate și ce profesie au participanții la eveniment?

Costin Scurtu – Sunt peste 100 de persoane. Dintre cercetași eu aș face numărul mai mic, adică aș merge să fie mai puțini, numărul lor, dar sunt sufletești. Suntem cu toții implicați în acest eveniment, chiar dacă nu suntem în principala activitate istorici. Dacă vorbim de colegii din Bulgaria, ei sunt de diferite profesii, diferite vârste, cu preocupări care fie că sunt încă la școală, fie că deja funcționează în diferite profesii. Împreună ne-am adunat pentru a oferi un eveniment de constituire istorico–militară, din suflet, pentru că sprijinul lor este făcut în calitate de voluntar. Trebuie să spunem că suntem un exemplu pentru Constanța, pentru România, de această colaborare pe care o putem demonstra că prin voluntariat putem să ducem mai departe povestea Constanței cu mândrie și cu onor.

De când ați început pregătirea pentru ediția din acest an a Festivalului Antic Tomis?

Costin Scurtu – Este ceva vreme, pentru că s-a terminat ediția a VII-a. Atunci am început să primim feed-back-urile, criticile și mulțumim și pe această cale deoarece o parte din ele vrem să le aducem în practică, pentru că vrem să mărim capacitatea de interacțiune, publicul să participe la ateliere, să aibă acces la exercițiile militare, la luptele între gladiatori. Tragerea cu arcul este atât de interesantă pentru cei tineri și în momentul când relizează dificultățile întreabă și de-aici pornim o serie de discuții interactive foarte interesante. Pe de altă parte avem luptele, avem scenariile pregătite pentru cele 3 zile legate de luptele antice care s-au petrecut fie la Tomis, fie în spațiul dobrogean, pentru a înțelege și mai bine acea epocă, iar seara, între orele 20.00 și 22.00, în fiecare seară vom avea câte un spectacol. În prima seară vom avea un spectacol de muzică folk, susținut de grupul folk „Eu cred”, veniți tocmai de la Piatra Neamț, sub bagheta domnului Marius Coșerariu și Diana Zamfira Petrescu, tocmai pentru a putea să creeze atmosfera de bucurie. În a doua seară, în premieră pentru noi, vom avea parte de o piesă de teatru antic, cu ajutorul colegilor de la Facultatea de Arte, de la Universitatea Ovidius din Constanța. Mulțumim doamnei Vitcu pentru că este alături de noi. Este un moment de celebrare într-un cadru specific, antic, a unei piese de teatru, vorbim de „Patimile lui Ovidiu” și în ultima seară, pe 1 septembrie, va fi prezent reputatul Walter Ghicolescu, cu un invitat de calibru, un tânăr, David Gojkovic, pentru a putea să întregim ceea ce se numește bucuria și vom încheia cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Antic Tomis.

Este suficient un singur festival tematic pe an, să cuprindă și cultură și tradiție și istorie?

Costin Scurtu – Spun cu tărie – NU. Trebuie să fie realizate mai multe festivaluri tematice, diferite. Această inițiativă o vedem în Constanța, dar consider că mai este loc pentru multe alte festivaluri tematice, deoarece povestea Constanței, a comunității noastre, a comunităților etnice trăitoare aici, de diferite religii, origini, vine tocmai ca să ne arate ce înseamnă această parte de Europă și de ce merită să fim noi aici.

Realizator interviu – Larisa Calistru / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Radio Constanța         

Citeste si despre

Aslan Egevit: După ce treci prin toate greutățile unei afaceri, în final vei reuși!

Publicat în 02 dec. 2019

Marius Eftimie: Un solist de operă trebuie să fie bun cântăreț, muzicolog, actor și psiholog

Publicat în 30 nov. 2019

INTERVIU | Astăzi este o zi importantă pentru americani: „Ziua Recunoştinţei”

Publicat în 28 nov. 2019

Delfinoterapia – o terapie complementară cu rezultate fabuloase

Publicat în 24 nov. 2019

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

NĂVODARI: O acțiune de donare de sânge va avea loc la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă

Posted On 08 dec. 2019

CERNAVODĂ: O acțiune de donare de sânge va avea loc la spitalul din oraș

Posted On 08 dec. 2019

Vremea este frumoasă, dar rece, în Dobrogea și pe litoral

Posted On 08 dec. 2019

România a fost învinsă de Rusia la CM de handbal feminin

Posted On 08 dec. 2019

Programul meciurilor rămase de disputat în Liga I la fotbal

Posted On 08 dec. 2019

A început meciul România-Ruia de la CM de handbal feminin

Posted On 08 dec. 2019

Calendarul zilei - 8 decembrie

Posted On 08 dec. 2019

Cupa Sărbătorilor de Iarnă a adus multă bucurie tinerilor sportivi de la CS Năvodari

Posted On 07 dec. 2019

Opinia publică, la un pas de revoltă: "Vrem plaje fără șezlonguri la Marea Neagră!"

Posted On 11 iun. 2016

Armata SUA avertizează Rusia: "România este sub protecţia noastră!"

Posted On 21 feb. 2015

Constanţa, un sat fără câini cu botniţă şi lesă

Posted On 26 aug. 2015

TULCEA: Prima trecere de pietoni inteligentă

Posted On 07 nov. 2016

Mamografii și teste Babeș-Papanicolau oferite gratuit femeilor din Constanța. Detalii despre programare!

Posted On 06 mart. 2018

CONSTANȚA: Analize GRATUITE pentru depistarea cancerului de sân și de col uterin - update

Posted On 05 mart. 2018

Update - CONSTANŢA. Şcolile şi grădiniţele, ÎNCHISE toată săptămâna

Posted On 08 ian. 2017

Programul noilor zboruri de pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu

Posted On 22 feb. 2017

Bunicul meu a fost operat la ochi in...

Posted On 02 dec. 2019

Buna ziua! as dori sa stiu cine se ocupa...

Posted On 01 dec. 2019

Pe cand un traseu pe linia fostului...

Posted On 01 dec. 2019

[…] SUrsa foto: Radio Constanta...

Posted On 30 nov. 2019

Pe linia 101c-101 nu vor circula...

Posted On 30 nov. 2019

Frumos cinta DNA Mioara sa ne traiti...

Posted On 28 nov. 2019

In fata blocului 5A de pe str Suceava,...

Posted On 25 nov. 2019

Buna ziua vă rog să îmi spuneti câ...

Posted On 24 nov. 2019

Cele mai bune articole și pagini

  • CONSTANȚA: Festivalul Iernii 2019 își deschide porțile
  • Ascultă LIVE!
  • TULCEA: La Luncaviţa începe sărbătoarea Moşoaielor
  • COGEALAC: Un bebeluș de opt luni a murit în urma unui incendiu. Bunica sa a suferit un atac de panică - FOTO
  • Home
  • CONSTANȚA: Tărâmul magic al Crăciunului a fost inaugurat aseară - FOTO
  • CUMPĂNA: Orășelul Copiilor, aflat la prima ediție, s-a deschis aseară, pe Stadionul Central
  • CUMPĂNA: Prima ediție a Orășelului Copiilor din localitate va avea în perioada 6 decembrie 2019 – 7 ianuarie 2020
  • Cutremur în Marea Neagră, la 135 de kilometri de Constanța
  • Cazul navei răsturnate în Portul Midia | Administrația Porturilor anunță că a recuperat toate cadavrele de animale

Radio Romania

  • Societatea Română de Radiodifuziune
  • Romania Actualități
  • Antena Satelor
  • România Cultural
  • Radio România Internațional
  • România Muzical
  • eTeatru
  • Radio 3 Net Florian Pittiș
  • Teatrul Național Radiofonic
  • Radio Chisinău

Rețeaua Regională

  • Portalul Romania Regional
  • Bucuresti FM
  • Radio Cluj
  • Radio Constanta
  • Radio Vacanta
  • Radio Craiova
  • Radio Iași
  • Radio Reșița
  • Radio Târgu Mureș
  • Radio Timișoara
  • EU aleg ROmania

Publicații

  • Politica Românească
  • Editura Casa Radio
  • Rador
  • Radio Orchestre și coruri
  • Târgul de carte Gaudeamus

Instituții Publice

  • Administrația Prezidențială
  • Guvernul României
  • Palatul Parlamentului
  • Senat
  • Camera Deputaților
  • Consiliul Național al Audiovizualului

Etichete

accident anm avarie raja Bucureşti cod galben constanta delta dunării dna dobrogea fc viitorul horoscop balanta horoscop berbec horoscop capricorn horoscop fecioara horoscop gemeni horoscop leu horoscop pesti horoscop rac horoscop radio constanta horoscop sagetator horoscop scorpion horoscop taur horoscop varsator incendiu infotrafic IPJ Constanţa ISU Dobrogea Klaus Iohannis litoral Mamaia mangalia Medgidia meteo Năvodari pompieri Primăria Constanţa radio constanta Radio România RAJA România simona halep Tulcea video vreme vremea in Dobrogea

Articole recente

  • NĂVODARI: O acțiune de donare de sânge va avea loc la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă
  • CERNAVODĂ: O acțiune de donare de sânge va avea loc la spitalul din oraș
  • Vremea este frumoasă, dar rece, în Dobrogea și pe litoral
  • România a fost învinsă de Rusia la CM de handbal feminin
  • Programul meciurilor rămase de disputat în Liga I la fotbal

Articole populare

Opinia publică, la un pas de revoltă: "Vrem plaje fără șezlonguri la Marea Neagră!"

48 Comments

Armata SUA avertizează Rusia: "România este sub protecţia noastră!"

45 Comments

Constanţa, un sat fără câini cu botniţă şi lesă

33 Comments

Categorii

  • Actualitate
  • Agenda culturală
  • Auto blitz
  • Box Office
  • Breaking News!
  • Brexit
  • Calendarul zilei
  • Comunicate
  • Cultură
  • Curs valutar
  • D`ale cetăţenilor
  • Economie
  • Educație
  • Emisiuni
  • EU aleg ROmânia
  • EU aleg ROmânia
  • EU aleg ROmânia – Dobrogea
  • Europa la zi
  • Evenimente
  • Externe
  • Folclor
  • Gaudeamus
  • Hobby pe 4 roti
  • Horoscop
  • În audiență
  • Inedit
  • La pas
  • Legea 41
  • Meteo
  • Minutul de profit
  • Personalitatea zilei
  • Pet mania
  • Radio Everyone
  • Radioconstanta.ro
  • Sănatate
  • Social
  • Sport
  • Ştiri
  • Știrile Dobrogei
  • Utilitare
  • Vaccin pentru viață
  • Viaţa la ţară
  • Video
  • video galerie
  • Vorba aceea

Urmărește-ne pe FB

Urmărește-ne pe FB
© 2014 Radio Constanta