• Contact
  • Despre noi
facebook
twitter
youtube
Telefon: 0241511535 secretariat@radioconstanta.ro
  • Home
  • Ştiri
  • Sport
  • Evenimente
  • Emisiuni
  • Rubrici
    • Inedit
    • Folclor
    • Box Office
    • Auto blitz
    • Radioconstanta.ro
    • Calendarul zilei
    • Viaţa la ţară
    • Hobby pe 4 roți
    • Pet mania
  • Ascultă LIVE!
  • PARTENERI – CONCURS
Actualitate
„Dragobetele sărută fetele” la Tulcea, într-o seară folclorică
Tulcea: „Baladele Deltei” lansează Revista „Dobrogea”
Mertens o învinge pe Halep în finală și câștigă trofeul de la Doha
Loturile de somon afumat, verificate de Autoritatea Sanitar-Veterinară. Activitatea din două linii de producție, suspendată
A fost lansată aplicația de urgență „Apel 112“. Cei care au o urgenţă sunt localizaţi doar prin simpla apelare a numărului
HC Dobrogea Sud a pierdut partida cu FC Porto Sofarma UPDATE
Fulgi de cocos retrași din magazine
Destinație de weekend: Cetatea Argamum, de lângă Jurilovca FOTO
„Dragobetele“ – tematica lunii februarie, la Muzeul de Artă Populară
Federaţia Solidaritatea Sanitară decide săptămâna viitoare dacă protestele vor fi reluate

CCR discută sesizarea preşedintelui Iohannis privind trei legi din domeniul Educaţiei

Publicat in: 17 iul. 2018
etichete: CCR, Curtea Constituţionale a României

Curtea Constituţională a României (CCR) discută, marţi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, a Legii pentru modificarea articolului 16 din Legea educaţiei naţionale şi a Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul educaţiei.

Şeful statului a primit cele trei legi spre promulgare pe 19 mai.

„Considerăm că atât prin modul în care au fost adoptate, cât şi prin conţinutul normativ, cele trei legi contravin normelor şi principiilor constituţionale”, arată preşedintele în sesizarea transmisă preşedintelui CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit lui Iohannis, cele trei acte normative contravin art. 1 alin. (5) din Constituţie. El adaugă că acestea modifică şi/sau completează Legea nr. 1/2011, ca act normativ de bază, între acestea existând o conexiune atât de conţinut, cât şi sub aspectul procedurii parlamentare de adoptare.

Conform şefului statului, toate aceste trei legi deduse controlului de constituţionalitate vizează prevederi care au acelaşi obiect, modificarea şi/sau completarea Legii nr. 1/2011, şi au fost adoptate de Parlament după o procedură care nu asigură sistematizarea, unificarea şi coordonarea legislaţiei, ceea ce contravine principiului securităţii raporturilor juridice, negarantând astfel claritatea şi previzibilitatea actelor normative.

În opinia sa, dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 încalcă prevederile art. 1 alin. (5), precum şi pe cele ale art. 16 din Constituţie.

Iohannis indică faptul că acest act normativ modifică unele dintre condiţiile pe care cadrele didactice angajate cu contract individual de muncă trebuie să le îndeplinească pentru a fi repartizate de inspectoratul şcolar, dacă postul didactic/catedra este vacant/vacantă.

Şeful statului susţine că prevederile din noua lege continuă să perpetueze o modalitate „paralelă” de accedere la calitatea de titular în învăţământul preuniversitar, contrară derulării în condiţii optime a procesului de învăţământ în cadrul unui sistem naţional predictibil şi funcţional, aspect ce este de natură să conducă la denaturarea regimului juridic al instituţiei titularizării, astfel cum este aceasta reglementată prin Legea nr. 1/2011 şi, prin aceasta, să genereze discriminări în interiorul sistemului.

El mai arată că, potrivit reglementării introduse în legea transmisă la promulgare şi dedusă controlului de constituţionalitate, cadrele didactice urmează să ocupe posturile vacante prin repartizarea realizată de inspectoratul şcolar în şedinţă publică, fără a mai fi menţionate nici durata pentru care este realizată această repartizare, cu privire la categoria din care va face parte cadrul didactic respectiv ulterior repartizării – personal didactic angajat cu contract de muncă pe durată determinată sau nedeterminată – şi nici eventuala titularizare a respectivului cadru didactic pe post.

Şeful statului apreciază totodată că legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul educaţiei încalcă prevederile art. 1 alin. (5) din Constituţie.

Klaus Iohannis menţionează că prin această lege se creează o dublă reglementare a condiţiilor necesare înfiinţării unor grupe, clase sau unităţi de învăţământ preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale atât prin raportare la cadrul general, respectiv la art. 19 alin. (3), care reglementează cerinţele minime pentru organizarea unităţilor de învăţământ preuniversitar în funcţie de necesităţile locale la cererea părinţilor sau tutorilor legali, cât şi prin raportare la art. 45, care se referă la organizarea învăţământului pentru persoanele aparţinând minorităţilor naţionale.

Preşedintele arată că în ceea ce priveşte obţinerea avizului ministrului Educaţiei Naţionale pentru organizarea unităţilor prevederile sunt neclare şi de natură să genereze un regim juridic diferenţiat între instituţii de acelaşi tip. Astfel, indică Iohannis, se introduce un criteriu suplimentar pentru unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate la solicitarea părinţilor/tutorilor legali – obţinerea avizului ministrului Educaţiei.

Şeful statului subliniază că prevederea conform căreia pentru unităţile de învăţământ cu personalitate juridică care au luat fiinţă în urma divizării sau fuziunii drepturile şi obligaţiile, inclusiv cele referitoare la autorizaţiile de funcţionare provizorie/acreditare, se transferă către unităţile/unitatea cu personalitate juridică rezultată este neclară şi insuficientă, de natură să creeze impredictibilitate şi, pe cale de consecinţă, contravine art. 1 alin. (5) din Constituţie, putând genera abuzuri în aplicarea normei în ceea ce priveşte autorizaţiile de funcţionare provizorii/acreditare care urmează a fi transferate către unităţile/unitatea cu personalitate juridică rezultată, cu repercusiuni asupra calităţii procesului educaţional.

Iohannis susţine şi că legea pentru modificarea art. 16 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 încalcă prevederile art. 1 alin. (5) din Constituţie.

El menţionează că modificarea adusă art. 16 alin. (1) nu este corelată cu dispoziţiile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 1/2011 care au următorul conţinut: „Învăţământul general obligatoriu este format din învăţământul primar, învăţământul secundar inferior şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior”.

Şeful statului indică faptul că un alt aspect care afectează cerinţele privind calitatea legii îl reprezintă lipsa de consecvenţă în utilizarea de către legiuitor a unor termeni atunci când defineşte etapele educaţionale obligatorii, folosind atât termenul „ani”, cât şi cel de „grupe” în cazul educaţiei preşcolare.

Sursa – agerpres

Citeste si despre

CCR discută mai multe sesizări de neconstituţionalitate, inclusiv cea privind înfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor

Publicat în 16 ian. 2019

CCR: Preşedintele nu şi-a exercitat atribuţiile constituţionale în cazul amânării numirii a doi miniştri

Publicat în 21 dec. 2018

Decizia CCR: Există conflict juridic între Guvern şi preşedinte în cazul amânării numirii a doi miniştri

Publicat în 19 dec. 2018

CCR discută sesizarea PNL referitoare la modificarea legii de executare a pedepselor privative de libertate

Publicat în 19 dec. 2018

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

„Dragobetele sărută fetele” la Tulcea, într-o seară folclorică

Posted On 16 feb. 2019

Tulcea: „Baladele Deltei” lansează Revista „Dobrogea”

Posted On 16 feb. 2019

Mertens o învinge pe Halep în finală și câștigă trofeul de la Doha

Posted On 16 feb. 2019

Loturile de somon afumat, verificate de Autoritatea Sanitar-Veterinară. Activitatea din două linii de producție, suspendată

Posted On 16 feb. 2019

A fost lansată aplicația de urgență „Apel 112“. Cei care au o urgenţă sunt localizaţi doar prin simpla apelare a numărului

Posted On 16 feb. 2019

HC Dobrogea Sud a pierdut partida cu FC Porto Sofarma UPDATE

Posted On 16 feb. 2019

Fulgi de cocos retrași din magazine

Posted On 16 feb. 2019

Destinație de weekend: Cetatea Argamum, de lângă Jurilovca FOTO

Posted On 16 feb. 2019

Armata SUA avertizează Rusia: "România este sub protecţia noastră!"

Posted On 21 feb. 2015

Opinia publică, la un pas de revoltă: "Vrem plaje fără șezlonguri la Marea Neagră!"

Posted On 11 iun. 2016

Constanţa, un sat fără câini cu botniţă şi lesă

Posted On 26 aug. 2015

TULCEA: Prima trecere de pietoni inteligentă

Posted On 07 nov. 2016

Mamografii și teste Babeș-Papanicolau oferite gratuit femeilor din Constanța. Detalii despre programare!

Posted On 06 mart. 2018

CONSTANȚA: Analize GRATUITE pentru depistarea cancerului de sân și de col uterin - update

Posted On 05 mart. 2018

Update - CONSTANŢA. Şcolile şi grădiniţele, ÎNCHISE toată săptămâna

Posted On 08 ian. 2017

Programul noilor zboruri de pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu

Posted On 22 feb. 2017

Mai are pedagogicul director?! Nu s-a...

Posted On 12 feb. 2019

Va rog sa-mi transmiteti cu ce data...

Posted On 12 feb. 2019

Rahatul cainesc nu va deranjează ?...

Posted On 08 feb. 2019

Felicitări !

Posted On 08 feb. 2019

Imi place sa pariez si Simona e favorita...

Posted On 08 feb. 2019

Dom primar ce înseamnă locuite socoale ...

Posted On 03 feb. 2019

Felicitari!

Posted On 02 feb. 2019

Bună ziua! Într-adevăr, sfântul Efrem...

Posted On 31 ian. 2019

Cele mai bune articole și pagini

  • Accident rutier grav la ieşirea din Constanţa. Pieton lovit mortal de un microbuz
  • Home
  • Ascultă LIVE!
  • Destinație de weekend: Cetatea Argamum, de lângă Jurilovca FOTO
  • S-a închis Autostrada A2 pe sensul Constanța – București
  • TULCEA: Transport Public SA a anunțat orarul după care vor circula autobuzele
  • VEȘTI BUNE! Parlamentul a aprobat majorarea alocaţiilor pentru copii
  • O noua specializare la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, din Constanța
  • Alertă la Institutul „Marius Nasta“, din Capitală | Doi pacienți au murit, din cauza infectării cu o bacterie
  • Incendiu în Portul Constanța. Remorcher în flăcări

Radio Romania

  • Societatea Română de Radiodifuziune
  • Romania Actualități
  • Antena Satelor
  • România Cultural
  • Radio România Internațional
  • România Muzical
  • eTeatru
  • Radio 3 Net Florian Pittiș
  • Teatrul Național Radiofonic
  • Radio Chisinău

Rețeaua Regională

  • Portalul Romania Regional
  • Bucuresti FM
  • Radio Cluj
  • Radio Constanta
  • Radio Vacanta
  • Radio Craiova
  • Radio Iași
  • Radio Reșița
  • Radio Târgu Mureș
  • Radio Timișoara
  • EU aleg ROmania

Publicații

  • Politica Românească
  • Editura Casa Radio
  • Rador
  • Radio Orchestre și coruri
  • Târgul de carte Gaudeamus

Instituții Publice

  • Administrația Prezidențială
  • Guvernul României
  • Palatul Parlamentului
  • Senat
  • Camera Deputaților
  • Consiliul Național al Audiovizualului

Etichete

accident anm avarie raja Bucureşti cod galben constanta delta dunării dna dobrogea fc viitorul horoscop balanta horoscop berbec horoscop capricorn horoscop fecioara horoscop gemeni horoscop leu horoscop pesti horoscop rac horoscop radio constanta horoscop sagetator horoscop scorpion horoscop taur horoscop varsator incendiu infotrafic IPJ Constanţa ISU Dobrogea Klaus Iohannis litoral Mamaia mangalia Medgidia meteo Năvodari pompieri Primăria Constanţa radio constanta Radio România RAJA România simona halep Tulcea video vreme vremea in Dobrogea

Articole recente

  • „Dragobetele sărută fetele” la Tulcea, într-o seară folclorică
  • Tulcea: „Baladele Deltei” lansează Revista „Dobrogea”
  • Mertens o învinge pe Halep în finală și câștigă trofeul de la Doha
  • Loturile de somon afumat, verificate de Autoritatea Sanitar-Veterinară. Activitatea din două linii de producție, suspendată
  • A fost lansată aplicația de urgență „Apel 112“. Cei care au o urgenţă sunt localizaţi doar prin simpla apelare a numărului

Articole populare

Armata SUA avertizează Rusia: "România este sub protecţia noastră!"

45 Comments

Opinia publică, la un pas de revoltă: "Vrem plaje fără șezlonguri la Marea Neagră!"

38 Comments

Constanţa, un sat fără câini cu botniţă şi lesă

33 Comments

Categorii

  • Actualitate
  • Agenda culturală
  • Auto blitz
  • Box Office
  • Breaking News!
  • Brexit
  • Calendarul zilei
  • Comunicate
  • Cultură
  • Curs valutar
  • D`ale cetăţenilor
  • Economie
  • Educație
  • Emisiuni
  • EU aleg ROmânia
  • EU aleg ROmânia
  • EU aleg ROmânia – Dobrogea
  • Europa la zi
  • Evenimente
  • Externe
  • Folclor
  • Gaudeamus
  • Hobby pe 4 roti
  • Horoscop
  • În audiență
  • Inedit
  • La pas
  • Legea 41
  • Meteo
  • Minutul de profit
  • Personalitatea zilei
  • Pet mania
  • Radio Everyone
  • Radioconstanta.ro
  • Sănatate
  • Social
  • Sport
  • Ştiri
  • Știrile Dobrogei
  • Utilitare
  • Vaccin pentru viață
  • Viaţa la ţară
  • Video
  • video galerie
  • Vorba aceea

Urmărește-ne pe FB

Urmărește-ne pe FB
© 2014 Radio Constanta