Foto/Video Tulcea: Baladele Deltei – emblemă pentru Dobrogea

   Ansamblul Baladele Deltei – emblemă pentru Dobrogea și dovada unității cu celelalte provincii istorice în tradiții, obicieiuri, credință!  Ștefan Coman –„vătaf de Dobrogea” !

   Vestiți coregrafi de dansuri populare din principalele zone etnofolclorice ale țării s-au reunit la Tulcea la spectacolul aniversar prezentat de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

       Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”a marcat 20 de ani de existență, prin spectacolul „Nuntă mare, dobrogeană, cu alai tot pe sprânceană”, susținut sâmbătă 9 decembrie și duminică 10 decembrie 2017, la Teatrul „Jean Bart” din Municipiul Tulcea.  Spectacolul a durat o oră și 40 de minute și aproape tot atât au durat momentele de apreciere din partea autorităților centrale, județene și locale, dar și a multor coregrafi și directori de ansambluri profesioniste din țară care au oferit diplome de excelență, plachete și diverse daruri Ansamblului Profesionist „Baladele Deltei” pentru 20 de ani de activitate neîntreruptă și prof.Ștefan Coman, directorul ansamblului pentru cei peste 40 de ani de muncă susținută în calitate de coregraf la Tulcea.

În sală s-au aflat de la foști colegi de la debutul carierei sale, până la secretarul de stat Alexandru Pugna, interpret consacrat de folclor năsăudean. Prestigiul câștigat de prof.Ștefan Coman, în cei peste 40 de ani de activitate coregrafică, i-a adus în sală pe cei ce conduc renumite ansambluri profesioniste din principalele zone etnofolclorice ale țării, precum și asociații, fundații sau instituții cu specific cultural-artistic. Printre acestea: Ansamblul „Maria Tănase” din Craiova, Fundația „Așezăminte Culturale”, Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” din Bistrița, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Bucovina, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” și Ansamblul „Doina Covârluiului” din Galați, Ansamblul „Cununa Carpaților” din București, Ansamblul „Doina Gorjului” din Tg.Jiu, Școala de Artă Populară „Vespasian Lungu” din Brăila, Ansamblul „Mușețeanca”din Însurăței de Brăila.

Ca într-o mare familie, coregrafii au venit cu fel și fel de „daruri”, în calitate de oaspeți la „Nunta mare, dobrogeană, cu alai tot pe sprânceană”. De pildă, Asociația „Călușarii Slatinei” i-a acordat coregrafului Ștefan Coman, titlul de „vătaf de Dobrogea”și Trofeul „Peștișorul călușar”- o provocare pentru membrii Ansamblului „Baladele Deltei” să învețe „Călușul”. Un fost coleg, Gheorghe Mihalache, de la Centrul Cultural Brăila a adus drept daruri opinci, să existe de schimb pentru anii în care urmează să evolueze în spectacole. Și palinca din Bistrița, a ajuns prin invitați la Tulcea, alături de multe diplome, distincții, premii de excelență și aprecieri pentru performanțele obținute de artiștii profesioniști din deltă.

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” are în componenţă 24 dansatori, 16 instrumentişti şi 4 solişti vocali: Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Petruța Ecaterina Buță, Laura Ileana Feraru și colaborează cu soliștii vocali Georgiana Pandele și Laura Mocăniță. Coregrafia a fost realizată de: maestrul coregraf artist emerit – Theodor Vasilescu, care din motive de sănătate nu a putut participa, de  maestrul coregraf – Marin Barbu, de la Centrul Naţional Bucureşti, cunoscut prin show-uri de televiziune ca „nea Marin”și de maestrul coregraf – Ştefan Coman, conducerea muzicală fiind asigurată de Aurelian Croitoru.

Ansamblul Profesionist Baladele Deltei are în repertoriu peste 250 de jocuri populare şi montări coregrafice de excepţie  și susţine anual peste 150 de spectacole, mai ales  în Delta Dunării, dar și în țară și peste hotare.

Repertoriul specific dobrogean este completat de dansuri și jocuri populare ale comunităților: rusești, bulgărești, tigănești, aromâne, grecești care se găsesc în județul Tulcea. Ansamblul interpretează cu măiestrie și piese aparținând zonelor Moldovei, Olteniei, Munteniei, Ardealului, Banatului şi Oaşului și culminează cu prezentarea unor dansuri populare unice: Jocul caprei de la Berzunţi–Bacău-un obicei rar întâlnit şi foarte atractiv pentru public, Târgul de Sf. Gheorghe de la Niculițel, Tabloul muzical-coregrafic „Pescarii”. De numele său se leagă 7 festivaluri judeţene, naţionale şi internaţionale la care acest ansamblu este principalul organizator, dar și multe proiecte culturale pe care le derulează.

Din palmaresul său fac parte numeroase premii, una dintre cele mai reuşite realizări fiind cea din 2003 când, la Dijon, în Franţa, a obţinut  premiul Colierul de argint, în competiţie cu alte 29 de ţări din întreaga lume.

La mulți ani, Baladele Deltei!

Imagini de la spectacolul aniversar: „Nuntă mare dobrogeană cu alai tot pe sprânceană” puteți vedea aici:

 

 

Foto-reportaj realizat de Liliana Fustanela.

Citeste si despre

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.